Komentara: 2
Pregleda: 3424

Krovovi Severa vrede više od kupoprodajne cene

22.09.2011. u 15:44h
Izvor: RTV Yueco
Krovovi Severa vrede više od kupoprodajne cene

Finansijska dugovanja Severa su prikazana višestruko uvećana u tenderskoj dokumentaciji, samo krovovi Severa vrede više od kuporodajne cene, a država treba da iskoristi stečaj krovne firme većinskog vlasnika nekadašnjeg subotičkog giganta i za "male pare" ponovo preuzeme vlasništvo u preduzeću. Ovo se moglo čuti sinoć na Otvorenom univerzitetu, na tribini posvećenoj posledicama propadanja industrije u Subotici na primeru korporacije Sever, gde su pred velikim brojem zainteresovanih svoje stavove o privatizaciji Severa iznosili bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović i prof. dr. Radmilo Todosijević sa Ekonomskog fakulteta. Organizatori tribine su subotičko Udruženje građana Solidarnost i Nevladina organizacija Pokret za slobodu iz Beograda.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović na čelo te institucije je došao u trenutku kada je završen tender za prodaju Sever Holdinga. Kako je izneo na sinoćnoj tribini, uvidom u tendersku dokumentaciju došao je do saznanja da su finansijske obaveze Severa prikazane mnogo gore nego što su zapravo bile. Po tenderskoj dokumentaciji, Sever Holding je bio u minusu 14 miliona evra više nego što je stvarno stanje ukazivalo, a takvu procenu su napravili konsultatnti agencije. Na osnovu takvog stanja, A tech je ponudio za Sever 315.000 evra, a Pavlović poništio tender, nakon čega je bio izložen pristiscima sa nekoliko strana i na kraju smenjen, a poništenje tendera - poništeno. Ušlo se u direktne pregovore sa A tech-om, i Sever prodat za 4,1 milion evra. Ostalo je istorija. U ATB Severu usledilo je 16 talasa otpuštanja, sada u njemu radi manje od 500 ljudi, a većinski vlasnik je u stečaju.

Na tribini posvećenoj posledicama propadanja industrije u Subotici na primeru korporacije Sever, prof. dr. Radmilo Todosijević sa Ekonomskog fakulteta Subotica, koji je jedno vreme bio i član Upravnog odbora Severa, izneo je stav da govoreći o Severu govori o privatizaciji u Srbiji. Todosijević je rekao da nema poštene privatizacije, te da promena svojine ne rešava problem privrede, već samo kvalitetan menadžment i zaposleni. Todosijević je rekao da trenutno nema granice između sposobnih i podobnih, te da samo krovovi Severa vrede milion evra više od kupoprodajne cene postignute u privatizaciji.

Subotičko Udruženje građana Solidarnost i Nevladina organizacija Pokret za slobodu iz Beograda su organizatori tribine, na kojoj su po ko zna koji put pozvali državu na raskid privatizacije Severa.

U ranijim odgovorima Yu eco televiziji, nadležni iz Agencije za privatizaciju i kompanije ATB Sever su iznosili tvrdnje da je kupoprodajni ugovor o privatizaciji Severa u potpunosti ispunjen, te da su svi proizvodni programi još uvek aktuelni i zaposleno nekoliko stoitina radnika. Međutim, sredinom novembra, ATB Sever je oglasio prodaju Livnice u Čoki, Industrije motora, pumpi i reduktora u Subotici, mašina vrednih preko 1,7 miliona evra, poslovne, ugostiteljske i sportske komplekse. Većinski vlasnik ovog nekadašnjeg subotičkog giganta A - tech industries je u stečaju, i to trećem najvećem u istoriji Austrije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3424
Povezane teme

radnici Severa

atb sever

udruženje solidarnost

prodaja severa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.