Komentara: 0
Pregleda: 2569

Koncert Kemala Gekića u Velikoj većnici Gradske kuće

16.04.2014. u 18:53h
Izvor: RTV City
Originalnost, ubedljivost, snaga interpretacije, ekstravagancija, perfektno rukovanje instrumentom samo je deo kritika koje se najčešće vezuju za jednog od najuzbudljivijih pijanista današnjice - Kemala Gekića.
Koncert Kemala Gekića u Velikoj većnici Gradske kuće

Rođen je u Splitu a diplomirao je 1982. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je ubrzo postao i asistent. Potom postaje senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi odakle kreće u osvajanje svih meridijana što traje i danas budući da je redovni profesor na univerzitetima u Tokiju i Majamiju i da nastupa širom sveta.

Subotičani će imati priliku da vide i čuju nesvakidašnji kulturni događaj kada u sredu 23. aprila od 20 časova u Velikoj većnici Gradske kuće odjeknu kompozicije Franca Lista po čijim je interpretacijama Gekić nadaleko poznat.

„Ovo je jedan od nesvakidašnjih spektakularnih programa jer klavir u rukama Kemala Gekića postaje sve samo ne instrument kakvog znamo. Zbog toga smatram da je vredno da se dođe, da se poseti koncert.“, izjavila je Etela Jerinkić, pom. gradonačelnika zadužena za kulturu.

Koncert Kemala Gekića u Velikoj većnici Gradske kuće

Lokalna samouprava podržala je ideju Mirne Mirkov Stes da Kemal Gekić ponovo poseti Suboticu u kojoj je nekada redovno organizovao letnje seminare, visoko ceneći grad i Veliku većnicu kao koncertnu salu. Osim toga, Gekić smatra da se u Subotici odnosno Gradskoj kući nalazi najbolji klavir u Srbiji. Koncert će organizovati „Electe“, organizacija koja se već dokazala brojnim kulturnim priredbama za Subotičane, između ostalih i nedavno završenim „Piano festom“.

„U nedelju je završen internacionalni Piano fest. Na svih 5 koncerata je sala bila prepuna što ukazuje da subotička publika voli, razume i podržava pijanističku muziku a ovo je i jedan od razloga zbog kojih smatram da će se za koncert Kemala Gekića tražiti karta više.“, rekla je Tamara Štricki, iz udruženja Electe.

Posle Subotice, Kemal Gekić će nastupiti u Novom Sadu i Beogradu a dan nakon koncerta u Subotici biće gost Muzičke škole gde će održati majstorski kurs klavira odnosno seminar namenjen učenicima muzičkih škola iz Vojvodine i studentima Akademije umetnosti.

Koncert Kemala Gekića u Velikoj većnici Gradske kuće

„Profesor Gekić je poznat u svetu kao jedan od najboljih interpretatora muzike Franca Lista. Program subotičkog koncerta sadrži Listove transkripcije, verovatno ćemo imati priliku da čujemo Listovu transkripciju Betovenove 5.simfonije. Pored toga, čućemo i originalna dela Franca Lista i Sergeja Rahmanjinova. Interpretacija Kemala Gekića je uvek snažna, briljantna, fascinantna, izaziva pažnju i stoga ga publika i kritičari smatraju pravom pijanističkom zvezdom.“, rekla je Mirna Mirkov Stes, iz Muzičke škole.

Ulaznice za koncert Kemala Gekića mogu se kupiti u Suvenirnici ispod Gradske kuće po ceni od 350 dinara.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2569
Povezane teme

koncert

electe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.