Komentara: 26
Pregleda: 5635

Koliko trošite za Božićni šoping?

18.12.2013. u 01:43h
Izvor: RTV Yueco
Vinterfest, Buvljak, prodavnice po gradu, ali i Arkad, Beč ili neka druga evropska destinacija. Na ovim mestima Subotičani će i ove godine isprazniti novčanike kako bi obradovali sebi najbliže poklonom ispod jelke, ili obnovili garderobu i pokućstvo na sniženjima.
Koliko trošite za Božićni šoping?

Međutim, za razliku od Evropljana za koje se zna da će potrošiti u proseku 450 evra tokom božićnog šopinga, kod nas još uvek nisu poznati precizni podaci o tome koliko će se trošiti. I u Evropi i u Srbiji ova cifra zavisi od kupovne moći.

Evropljani planiraju da u proseku potroše 450 evra za predstojeće božićne i novogodišnje praznike, što je blago povećanje u odnosu na 2012, pokazala je anketa agencije za istraživanje javnog mnenja Deloit. Kao i 2012, većina građana EU smatra da njihova kupovna moć slabi, a posebno žitelji zemalja južne Evrope. Kao i u slučaju EU, i Subotičani će ovogodišnje darovanje i božićni šoping uskladiti sa kupovnom moći. Međutim, pitanje je koliko će se trošiti krajem decembra ako se zna da je prosečan račun u trgovini – tri evra.

Što se prošle godine tiče, po pitanju poklona i dečaci i devojčice obradovali su se igračkama sa likovima iz crtanih filmova. Roditelji su tada bili spremni da izdvoje uglavnom oko 3.000 dinara, koliko u proseku košta većina igračaka kupovanih prošlog decembra. Ali, ima onih koji su "istanjili" svoje novčanike za skoro 10.000 dinara. Međutim, ne postoje tačna istraživanja o tome koliko novaca se ostavi u tržnim centrima za klasičan božićno-novogodišnji šoping koji podrazumeva kupovinu, ne samo igračaka, već i obnovu garderobe, pokućstva i tehnike, što sve podgrevaju trgovci sa deklarativno izraženim sniženjima.

Da Subotičani ipak imaju koliko-toliko razvijenu “kulturu” božićnog šopinga svedoči i organizovanje odlaska u šoping ture u neke od evropskih ili azijskih prestonica, kao i činjenica da je jedan od “najdominantnijih jezika” u najbližim šoping molovima preko granice – srpski.


Italijanski outlet u centru Subotice Koliko trošite za Božićni šoping?

Svemu navedenom treba dodati da od petka, u Subotici, počinje sa radom prvi 100% italijanski outlet visoke mode u Srbiji, Circolo Privato, koji se otvara u centru našeg grada, na Korzu. 

U ponudi će biti vrhunska obuća renomiranih italijanskih kreatora, po fenomenalnim cenama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 5635
Povezane teme

Buvljak

shoping

kupovina

outlet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.