Komentara: 27
Pregleda: 5805

Ko je vlast, a ko opozicija u Subotici?

04.09.2013. u 02:01h
Izvor: Politika Online
Od široke koalicije stiglo se do „okrunjene” u kojoj ni gradonačelnik Modest Dulić ne može da odgovori na pitanje koje partije čine vladajuću većinu u Skupštini grada
Ko je vlast, a ko opozicija u Subotici?

Od najšire skupštinske većine u poslednjih nekoliko mandata, Skupština grada je za godinu dana stigla do toga da se više ne zna ko u njoj čini većinu. To je ovih dana priznao i gradonačelnik Modest Dulić (DS). Praktično, ni prvi čovek grada ne zna ko ga drži na vlasti. A pitanje skupštinske većine sve češće postavljaju male partije koje učestvuju u gradskoj vlasti, verovatno zabrinute i za svoj položaj.

Pre godinu dana, nakon dugih pregovora, uspostavljena je, kako je tada nazvana, široka koalicija koja je počivala na uspostavljenom „dvojcu“ koji su činili Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara. Direktnim i bočnim koalicijama, ova koalicija narasla je do nekih 11 partija koje su činile 54 od 67 odbornika u skupštinskim klupama. Van vlasti tada su ostali samo SNS i Pokret mađarske nade.

U proteklih godinu dana dve vodeće skupštinske partije su često javno razmenjivale optužbe da se ne radi dovoljno, da se grad ne razvija i da se koče inicijative onog drugog političkog partnera. Uobičajenom partijskom prepucavanju pridodat je i drugi deo domaćeg političkog folklora, prelasci odbornika, posebno malih koalicionih partnera iz jedne u drugu partiju, ili su oni naprečac postajali samostalni. Ipak, moglo se primetiti da su ovi „preletači“, zajedno sa promenom političkog stava, nekako u isto vreme dobijali i posao u javnim preduzećima, i to obično na rukovodećim mestima. Iako na zvaničnoj internet stranici grada postoji devet odborničkih grupa i dva samostalna odbornika, verovatno više ni forenzičari ne bi mogli utvrditi ko je u kojoj partiji bio i kako se kretala njegova politička karijera.

Ipak, pravi udar na skupštinsku stabilnost napravio je sredinom jula kolektivni prelazak DSS-a u članstvo SNS-a. Tada je ključno pitanje bilo: da li je DSS u „miraz“ naprednjacima doneo i deo vlasti u kojoj je imao mesto u Gradskom veću i dva direktora, ili je SNS povukao bivše DSS-ovce u opoziciju. Iako je još tada najavljeno da će odgovor na ovo kako je tada u SNS-u rečeno „nezgodno“ pitanje ubrzo biti poznat, ni nakon mesec i po dana ne zna se da li SNS učestvuje u vlasti ili ne. Na sajtu grada i dalje postoji odbornička grupa DSS-a, a na zasedanje poslednje skupštinske sednice, krajem jula, bivši odbornici DSS-a nisu ni došli.

Upravo zbog toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine postavila pitanje ko čini većinu u gradu i, kako za „Politiku“ kaže Mirana Dmitrović, šef odborničke grupe, nisu dobili odgovor. – Mi jesmo deo vladajuće većine, ali smo želeli da se razjasni ko čini vlast u gradu. Naš načelni stav je da podržavamo sve dobre projekte. Ukoliko bi SNS ušao u vlast u gradu, Gradski odbor bi tada odlučio koja bi bila naša pozicija – kaže Dmitrovićeva.

Nedavno su odborničke grupe LDP-Most i „Subotica u srcu“, sa šest odbornika, takođe postavile pitanje ko čini vlast u gradu i da li zbog toga što se ne zna ko čini većinu grad nastavlja da krši Zakon o javnim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima, te do kraja juna nisu imenovani direktori. U odgovoru na to gradonačelnik Dulić je ponovio da treba okupiti političku većinu oko ključnih pitanja u gradu, kao što je otvaranje novih radnih mesta, izgradnja Narodnog pozorišta i Banje Palić.

Šef demokrata u Skupštini grada Robert Santo izbegao je odgovor na pitanje „Politike“ ko su njihovi koalicioni partneri govoreći da ne želi da se meša u kompetencije gradonačelnika.

Demokrate su inače pre više od mesec dana pokušale da naprave Savez odborničkih grupa, ali se na prvom glasanju koje je usledilo ispostavilo da su članovi Saveza glasali oprečno, te da se on praktično na prvom ispitu raspao.

Gojko Radić, jedan od privremenih rukovodilaca naprednjaka, nakon raspuštanja Gradskog odbora, kaže za „Politiku“ da je SNS u Subotici i dalje u opoziciji, a da stranka još nije odlučila šta će biti sa pridošlim članovima DSS-a koji zauzimaju funkcije o gradu. – Očekujemo da o tome do kraja sedmice odluči predsednik partije – kaže Radić.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 5805
Povezane teme

Grad Subotica

politika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.