Komentara: 1
Pregleda: 4816

Kamp za zbrinjavanje azilanata

11.06.2013. u 13:16h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Subotica je već nekoliko godina usputno i privremeno boravište hiljade migranata, pretežno iz dalekoistočnih zemalja, ljudi koji iz ekonomskih razloga, ili pak zbog političke nestabilnosti u svojim zemljama pokušavaju da „bolji život“ pronađu u bogatijem i uređenijem delu planete, Evropskoj uniji.
Kamp za zbrinjavanje azilanata

Kako su granice EU za regularne ulaske takvih osoba čvršće od bedema srednjovekovnih tvrđava, njihovi pokušaju da preko srpsko-mađarske granice dođu do krajnjih destinacija - najčešće Nemačke, Francuske, Velike Britanije - svode se na ilegalne prekogranične akcije, od kojih većina završava u zatvorima i pred sudovima.

Najfrekventnija lokacija za takve pokušaje je upravo granični prelaz Horgoš-Reske, koji je istovremeno i najbolje čuvan granični prelaz u Evropi. Ove godine je na teritoriji mađarske županije Čongrad, kojoj pripada i prelaz Reske, otkriveno preko šest hiljada ilegalnih migranata, što je gotovo pet puta više nego prošle godine. Ta brojka može biti i objašnjenje time što se u „skloništima“ migranata na teritoriji Subotice njihov broj smanjio. Oni su proteklih godina uglavnom boravili u napuštenim delovima stare deponije, u kartonskim kolibama, ili pak na obližnjem groblju.

Zbog tako visokog broja „uhvaćenih“ prestupnika u ilegalnim prelascima granice, Mađarska je odlučila da blizu mađarsko-srpske granice, u mestu Nađfa kod Segedina, formira izbeglički kamp, gde će migranti - izbeglice iz azijskih zemalja biti stacionirani dok se ne okončaju zakonski postupci protiv njih. Inače, svaka zemlja EU obavezna je da nakon otkrivanja ilegalnih migranata za njih obezbedi privremeni smeštaj, a postojeći smeštajni kapaciteti koji već postoje u Mađarskoj su uveliko popunjeni.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4816

Povezana vest

Povezane teme

granični prelaz horgoš

krijumčarenje ljudi

imigranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.