Komentara: 22
Pregleda: 4863

Kakva je komunikacija odbornika i građana koji su ih birali?

10.10.2013. u 22:15h
Izvor: RTV Yueco
Odbornici Skupštine grada Subotica u čestom su kontaktu sa građanima i trude se da posreduju u rešavanju njihovih problema i inicijativa, smatra predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja. Njene reči potvrđuju i ankretirani odbornici, ali sudeći po rečima anketiranih Subotičana, odnos građana i njihovih predstavnika u Skupštini može biti na mnogo višem nivou.
Kakva je komunikacija odbornika i građana koji su ih birali?

Punoletni, odnosno oni sa pravom glasa od oko 150.000 Subotičana izabrali su pre nešto više od godinu dana 67 odbornika koji, prema načelima demokratije, trebaju da zastupaju njihove interese, odnosno rade u njihovom interesu. Međutim, sudeći po nasumično anketiranima, komunikacija između građana i njihovih predstavnika u Skupštini grada nije baš na visokom nivou, jer im se nisu obraćali.

Sami odbornici imaju drugačija iskustva. Jedna od dama u Skupštini grada, ujedno i debitantkinja na mestu odbornice Aleksandra Bukvić, ovu svoju funkciju ne ograničava samo na skupštinsku salu i glasanje po materijalima koji su na dnevnom redu.

Slično shvatanje funkcije odbornika ima i Robert Santo, koji sebe vidi kao sponu između građana koji mu se obraćaju i Skupštine grada, gde se njihovi problemi mogu izložiti, ili proslediti nadležnim službama, odnosno institucijama od kojih se zahteva rešavanje.

Jednom od najiskusnijih u odborničkim klupama Mirku Bajiću do sada su se najčešće obraćali građani seoskih mesnih zajednica sa specifičnim problemima iz tih sredina. Te probleme prosleđuje ili građane povezuje sa nadležnim institucijama, od kojih se traži rešenje. On kao primer navodi inicijativu da i građani prigradskih mesnih zajednica, stariji od 65 godina, imaju besplatan javni prevoz, za koju kaže da ju je pokrenuo upravo na osnovu razgovora s građanima.

Jedna od takvih kancelarija je i ona prve među jednakima, predsednice Skupštine Marije Kern Šolja. Ona kaže da se trudi da svima koji se njoj obraćaju izađe u susret, razgovara sa njima i posreduje, koliko je to moguće, u rešavanju njihovih problema.

Možda je u tome kluč podizanja saradnje svih 67 odbornika sa građanima na viši nivo. Da svi odbornici iz određene mesne zajednice u nekom vremenskom terminu budu dostupni građanima koji pune budžet iz kojih se isplaćuju naknade ovim donosiocima odluka. U interesu građana.

Šta biste vi, dragi sugrađani, prokomentarisali na ovu temu?

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 4863
Povezane teme

Grad Subotica

politika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.