Komentara: 36
Pregleda: 10801

Jezero Palić samo za gledanje

10.08.2013. u 02:17h
Izvor: Politika Online
U nedostatku drugog osveženja Subotičani se ovih dana rashlađuju čak i na Paliću. Neki se samo sunčaju i osvežavaju pod tuševima, ali ima i oni koji smatraju da je jezerska voda ispravna za kupanje.
Jezero Palić samo za gledanje

Međutim, u dokumentu Zavoda za javno zdravlje, od 5. avgusta ove godine, rezultati analize vode u turističkom sektoru pokazuju da voda Palića spada u petu kategoriju, da ima loš ekološki status i da je neupotrebljiva u bilo koje svrhe.

U tekstu se navodi da u vodi ne samo što postoje bakterije fekalnog porekla, što je konstanta već godinama, naročito kod Ženskog štranda i Jedriličarskog kluba, već i da se u njoj pojavljuju modrozelene alge kojih ima četiri puta više nego što je gornja dozvoljena granica za ovu kategoriju voda. Ovi fitoplanktoni se pojavljuju u formi cijanofita, tj. prirodnih otrova, izrazito toksičnih koji i u malim količinama imaju efekat tumorske promocije i kancerogeneze.

Ovo niko od zvaničnika nije rekao kupačima na obali Palića, jer nadležni očigledno smatraju da je dovoljno to što je istaknuta tabla da se u ovo jezero ulazi na sopstveni rizik. Međutim, građani Subotice ni ne znaju kolikom riziku se izlažu ulaskom u jezero, a u dokumentu Zavoda za javno zdravlje ističe se da su ovom prirodnom otrovu najviše izložena deca. Takođe se skreće pažnja i da svakim oblikom rekreacije i udisanjem čovek može da se izloži delovanjem ove opasne bakterije.

Palić ni prethodnih godina nije bio u boljoj situaciji, ali su Subotičani očekivali da će puštanjem prečistača u rad, pre dve godine, biti poboljšan kvalitet vode u jezeru.

Zanimljivo je svakako da „Park Palić“ sada na računu ima 60 miliona dinara od Pokrajine sa kojima ne zna šta će. Ovom novcu treba da se „pridruži“ i 15 miliona od grada, a osnovni problem je što je na njima „oznaka“ da moraju da se potroše za remedijaciju, tj. izmuljavanje jezera. Ta suma je isuviše mala da bi se ozbiljno pristupilo ovom zadatku.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 10801

Povezana vest

Povezane teme

palić

jezero palić

kupanje u jezeru palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.