Komentara: 105
Pregleda: 22014
Video
Foto

Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

21.11.2013. u 17:07h
Izvor: RTV City
Na današnjoj sednici Skupštine grada realizovano je ono što je juče najavljivano a šta se očekivalo nedeljama. Formirana je nova skupštinska većina koju čine SVM,SNS,SPS i DSHV kao i nekoliko manjih stranaka i nezavisnih odbornika. Za novog gradonačelnika izabran je Jene Maglai, čelnik SVM-a, zamenik mu je Tomislav Veljković iz SPS-a a kao pet članova Gradskog veća predloženi su Blaško Stantić, Šimon Ostrogonac, Milan Vučković, Milimir Vujadinović i Vjekoslav Ostrogonac.
Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

Nezvanično, ovaj sastav GV nije konačan, a moguće su i neke izmene do kojih će doći u narednim nedeljama.

„Ovo je početak nove ere u političkom životu Subotice. Jedna politička opcija koja je desetak godina unazad upravljala ovim gradom je sada otišla u opoziciju i nastala je druga politička opcija koja, nadam se, da će biti uspešna u narednom periodu. Ovo je novo rešenje u smislu da su zastupljene sve nacionalne zajednice i smatram da će to biti prvi korak da se zaista povrati poverenje i uzajamno poštovanje svih građana i političkih partnera. - izjavio je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Svestan sam toga da su ogromni izazovi pred nama. Grad je u lošoj kondiciji, imamo problema u realizaciji budžetskih sredstava, imamo problema vezano za realizaciju projekata, imamo balast vezan za razne koruptivne afere na koje se mora staviti tačka i ako ima odgovornih onda moraju biti procesuirani. Bez toga ne možemo ići napred.“

Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

Sednica je obeležena brojnim izmenama dnevnog reda a diskusija se na početku vodila o prestanku funkcije Nebojše Janjića iz DS-a usled preporuke Agencije za borbu protiv korupcije. Ipak, najviše polemike je bilo oko razrešenja dužnosti Modesta Dulića gde su odbornici DS, ponekad i tonom nabijenim emocijama zahtevali od odbornika koji su za Dulićevu smenu da se izjasne o tome šta prethodni gradonačelnik nije dobro radio. Odbornici koji su formirali novu većinu, i koji su za Dulićevu smenu glasali, uglavnom su govorili o tome da Modest Dulić, pored dobre volje i korektnog odnosa ipak nije imao tim ljudi iza sebe koji je mogao pomiriti različite stranačke uticaje i ambicije.

„Nije postojala iskrena namera SVM da bude na isti način stožer jedne stabilne koalicije. Od početka su naši odnosi bili loši i svaka skupština je bila izazov za sebe. Ovo se moralo desiti s obzirom da je ta ambicija narasla vrlo jako, da je u međuvremenu izdominirala i ambicija SNS da upodobi lokalnu sa republičkom vlašću ali i strah malih strančica koje su izgubile politički kredibilitet, kao i pojedinaca, da budu deo vlasti.“ - izjavio je Modest Dulić, član Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Subotice.

Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

Dulić je istakao da razume male stranke koje su se priklonile novoj većini kako bi zaštitile svoje interese ali je i kritikovao učinak SPS-a u koaliciji smatrajući da su oni veoma malo doprineli funkcionisanju stare skupštinske većine. SPS sa druge strane pominje mere koje će se prvo sprovesti u radu nove većine.

Bivši gradonačelnik Dulić, izrazio je svoje ogorčenje jer tvrdi njegova smena nije obrazložena argumentima, već, kako je naveo, političkim floskulama.

- Ponosan sam na prethodnih godinu i po dana, jer smo u teškim vremenima realizovali bitne stvari, poput dovođenja novih investitora i stavljanja Subotice na prvo mesto po konkurentnosti u ovoj oblasti, preko nastavka radova na izgradnji Narodnog pozorišta i pokretanja realizacije Master plana za razvoj Palića kao turističke destinacije, do rušenja betonskog skeleta u centru grada, koji je bio ruglo 50 godina. Daćemo šansu novoj većini, ali čisto sumnjam da će neke nepomirljive razlike među sadašnjim koalicionim partnerima moći tako lako da nestanu – poručio je Dulić.

I Saša Vučinić se složio da je „degutantna činjenica da niko od predlagaša smene Modesta Dulića nije obrazložio razloge za to“, te se zapitao da li je to način rada nove vladajuće koalicije, dok je njegov stranački kolega, Slavko Parać, dodao da je činjenica da u prethodnih godinu i po dana nije na pravi način funkcionisala bivša vladajuća većina, ali je krivicu za to svalio na SVM, čije je predstavnike u vlasti nazvao destruktivnima.

- Videćemo da li će ta destrukcija moći da se pretvori u napredak, ali čisto sumnjam, jer su svi akteri navodno nove gradske vlasti, sa izuzetkom SNS, i do sada vodili grad – poručio je Slavko Parać.

Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

Ilija Maravić, odbornik Srpske napredne stranke, naglasio je da njegova stranka nema ništa lično protiv Modesta Dulića, ali da bivša gradska vlast, predvođena demokratama, nije radila u interesu građana. Demokratska stranka je u vlasti od 2000. godine, a rezultata nema. Prvi potezi koje ćemo povući su racionalizacija u Gradskoj upravi i javnim preduzećima – rekao je Ilija Maravić, a njegov stranački kolega, Gojko Radić je dodao se neće trpeti bilo kakve ucene koje se odnose na partijsko-rodbinska zapošljavanja.

Đenđi Seleši, odbornica Demokratske stranke, naglasila je da je ozbiljno narušen princip rodne ravnopravnosti, jer ni na jednoj funkciji u izvršnoj vlasti nije postavljena žena.

- Žene iz naše koalicije su više posvećene porodici, a manje političkoj karijeri – poručio je Stevan Bakić, odbornik SNS, dok je Jene Maglai dodao da će žena biti na pozicijama u Gradskoj upravi i javnim preduzećima.

Laslo Đula, odbornik Pokreta mađarske nade, izjavio je za govornicom da je DS zaslužio da bude smenjen, između ostalog, i zbog toga što su do poslednjeg dana radili na uspostavljanju “panslavističke koalicije”, želeći da isključe Mađare, odnosno jednu trećinu građana iz vlasti.

Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

Odbornik DS-a Nenad Ivanišević izjavio je da je legitiman cilj SNS da uđe u vlast, istovremeno postavivši pitanje, pre svega odbornicima koji su i do sada bili deo vladajuće koalicije, a svojim potpisima zatražili smenu Dulića, u čemu se “oslikala neefikasnosti i gubljenje poverenja”. Ivanišević tvrdi da su mnogi od njih “zapošljavali sve koje su mogli”, te da su mnogi od njih “počinjali i završavali dan sa gradonačelnikom”. “Zašto nemate obraza da izađete i kažete šta je problem? Naš odlazak danas je naša greška, svesni smo toga, ako se ne preispitamo nećemo se vratiti na vlast. Imajte ono što žene rođenjem nemaju, a muškarci imaju, pa izađite i kažite, ako imate, a nemate”, poručio je Ivanišević sa govornice.

Izvor: RTV City
Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 105
Pregleda: 22014

Povezane vesti

Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

Nenad Ivanišević

Slavko Parać

DS Subotica

svm

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

Modest Dulić

sps

socijalistička partija srbije

sns

srpska napredna stranka

ilija maravić

Demokratska stranka

gojko radić

đenđi seleši

laslo đula

dušan stipanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.