Komentara: 4
Pregleda: 3666

Izvršena podela tableta protiv larvi komaraca

21.05.2015. u 13:46h
Izvor: Subotica.com
Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, u saradnji sa preduzećem „Ciklonizacija“ Novi Sad, obaveštava javnost da je po mesnim zajednicama na teritoriji Grada Subotice izvršena podela BTI tableta – biološkog preparata protiv larvi komaraca. Ovaj preparat se koristi za uništavanje larvi komaraca u dvorištima, vlažnim podrumima, septičkim jamama, zapušenim olucima i drugim manjim vodenim površinama.
Izvršena podela tableta protiv larvi komaraca

I male površine vode su dovoljne za veliku produkciju komaraca. Zato se građanima preporučuje da preuzmu ove tablete i ubace ih u navedene vodene površine koje se nalaze na parcelama u njihovom vlasništvu.

Tablete građani mogu besplatno preuzeti u sedištima svojih mesnih zajednica, u toku njihovog redovnog radnog vremena. Jedna tableta dovoljna je za 1 m3 vodene površine. BTI tablete su visoko selektivni biocidni proizvod koji deluje samo na larve komaraca.

Pored ove mere, u cilju sprečavanja razvoja odraslih komaraca, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju preporučuje i sledeće:

  1. Pokrivati bazene, prazniti vodu iz saksija, kofa, burića, odbačenih guma i ostalih posuda. Ukoliko je neophodno čuvanje vode, posude u kojima se ona lageruje prekrivati kako bi se sprečilo polaganje jaja na površini vode
  2. Čišćenje kanala od korova i otpadaka i održavanje protočnosti istih, da voda u njima bude čista
  3. Jednom godišnje proveriti da li su vertikale oluka zapušene
  4. Postaviti mreže na ventilacione otvore septičkih jama i poboljšati zaptivanje šahtova i posuda za čuvanje kišnice
  5. Redovno kositi travu i javne površine

Izvršena podela tableta protiv larvi komaraca

Ovako izgledaju BTI tablete

Potrebno je naglasiti da se disciplinovanom primenom ovih mera značajno smanjuje potreba za kasnijim tretmanom odraslih komaraca iz vazduha i sa zemlje, čime se štede materijalna sredstva i čuva životna sredina, navodi se u saopštenju Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj grada Subotice

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3666

Povezana vest

Povezane teme

komarci Subotica

tablete za komarce

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.