Komentara: 36
Pregleda: 10772

Izuzimanje komunalnih preduzeća iz Zakona o maksimalnoj zaradi u javnom sektoru

22.10.2012. u 14:32h
Danas je održan sastanak rukovodilaca subotičkih javnih i javno-komunalnih preduzeća sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem u vezi primene Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru koji je stupio na snagu 29. septembra ove godine.
Izuzimanje komunalnih preduzeća iz Zakona o maksimalnoj zaradi u javnom sektoru

Zajednički je svih predstavnika javnih preduzeća je da je Zakon u mnogim svojim aspektima neprimenjiv i nepravedan jer se njime obavezuju poslodavci da smanje plate radnicima sa najnižim primanjima. Potpunom primenom ovog Zakona bi poslodavci bi kršili Zakon o radu i propise o minimalnoj zaradi, što preduzeća dovodi u stanje pravne nesigurnosti.

Direktori subotičkih javnih preduzeća su istakli da će hitno morati da usklade sva opšta akta za Zakonom i potpišu nove ugovore o radu sa zaposlenima do 28. oktobra, kako je to Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru predviđeno.

Gradonačelnik Modest Dulić složio se sa predstavnicima javnog sektora da se Vladi i Skupštini Srbije uputi inicijativa da se Zakon stavi van snage u delu koji se tiče smanjivanja zarada radnicima sa najnižim primanjima ili da se njegova primena odloži, što će biti koordinirana aktivnost sa sindikalnim organizacijama.

Takođe, iz Subotice će biti upućen zajednički stav da se od primene Zakona izuzmu javna i javno-komunalna preduzeća. Ustavnom sudu Srbije biće upućen zahtev za ocenom ustavnosti Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.

Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 10772

Povezane vesti

Povezane teme

javna komunalna preduzeća

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.