Komentara: 1
Pregleda: 5046

Izložba: Secesija u subotičkim riznicama

02.09.2012. u 11:13h
Izvor: SuMedija
Sa secesijom smo se upoznali kroz arhitekturu i mnoge građevine koje su u Subotici urađene u tom stilu. Izložba u Gradskom muzeju „Secesija u subotičkim riznicama", koja je uvrštena u program proslave Dana grada, upoznaje nas sa ostalim sferama života u kojima je secesija bila prisutna, na osnovu predmeta iz javnih zbirki.
Izložba: Secesija u subotičkim riznicama

Autorke izložbe, Ljubica Vuković Dulić i Olga Kovač Ninkov na svojevrstan način predstavljaju predmete urađene u stilu secesije koji su nastali u Subotici ili su trgovinom stigli u naše krajeve.

- Prvi put smo napravili pregled subotičke secesije na ovaj način sa predmetima iz javnih zbirki. Secesija je karakteristična po tome što je bila prisutna u svim sferam života. Najviše izloženih predmeta potiču iz zbirke subotičkog Gradskog muzeja, ali osim umetničkog odeljenja tu su predmeti i sa istorijskog i etnološkog odeljenja, kao i knjige iz Gradske biblioteke i predmeti iz arhiva Muzičke škole. Na izložbi nema predmeta iz Subotičkog arhiva, ali će biti prisutni u katalogu koji pripremamo - kaže Olga Kovač Ninkov istoričar umetnosti i viši kustos.

Izložba: Secesija u subotičkim riznicama

Obilazeći izložbu naćićete se na početku 20. veka, u vremenu poslednjeg umetničkog pravca koji je ostavio pečat u svim sferama života. Divićete se predivnim svećnjacima urađenim u Beču, keramičkom servisu za ručavanje sa cvetnim motivima, posudi za vizit karte izrađenoj u fabrici Žolnai sa motivima životinja, ali i pozivnicima, razglednicama i foto albumima, nameštajem, odećeom, slikama.

- Ovde je orman koji je pripadao Lajošu Vermešu, koji smo otkupili pre dve godine od njegovog naslednika. Orman je važan jer je tipično secesijski, ali i zato što je pripadao poznatom Subotičaninu. Na njemu se vide metalne pločice sa ženskim figurama što je jedan od karakterističnih motiva za ovaj stil. Orman je iz Segedina vozom stigao u Suboticu, što znamo po nalepnici koja se na njemu nalazi - ističe Olga.

Izložba: Secesija u subotičkim riznicama

Uloženo je mnogo truda i vremena, kako bi se pripremila ova izložba.

- Ima predmeta koji su nastali u Subotici, kao što su slike Bele Farkaša, zatim slike Acel Henrika. Neke knjige koje pripadaju Gradskoj biblioteci su štampane u subotičkim štamparijama, a tu si knjige iz inostranstva. Tu su i pozivnice subotičke filharmonije urađene u Subotici, po kojima zaključujemo da je u to vreme ovde bio bogatiji muzički život nego likovni.

Izložba je posvećena stogodišnjici Gradske kuće izrađene u stilu secesije. Kroz izložene predmete su autori prikazali kako su ljudi živeli, šta su sve koristili u stilu secesije u to vreme. Glavno mesto zauzima fotografja Gradske kuće sa dva originalne fotelje, kao i luster. Prvi put izloženi su originalni stolovi i stolice koji su pripadali Gradskoj kafani koja je bila u prizemlju Gradske kuće, na mestu današnjeg Mek donaldsa.

Izložba: Secesija u subotičkim riznicama

- Enterijer kafane je urađen u periodu od 1910. do 1912. godine po projektu arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora. Stolice i stolovi koje smo neposredno pred izložbu nabavili u Subotici su restauirani, a na stolicama se prepoznaju srca tipična za secesiju -objašnjava Olga.

Kroz modne časopise, nekoliko komada odeće, ali i fotografije iz tog vremena možemo videti kako se stil secesije uvukao u sve pore života.

- Secesijski motivi na odeći su bili na večernjim haljinama, stoljnjacima, bluzama, šeširima. Takođe na osnovu fotografija možemo videti kakve su bile frizure u to vreme, da su bili opušteniji na slikama, kao i da su voleli neobične oblike fotografija - priča Ljubica Vuković Dulić, istoričar umetnosti.

Izložba: Secesija u subotičkim riznicama

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5046
Povezane teme

gradski muzej

izložba

secesija

dan grada

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.