Komentara: 6
Pregleda: 16021

IZIS sistem u Domu zdravlja

26.08.2016. u 19:27h
Izvor: TV Subotica
Primena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srbije (IZIS), počela je ove godine u većini zdravstvenih centara u Srbiji. Ovaj sistem, iako još uvek ne u potpunosti primenjen, dostupan je, kako pacijentima tako i zdravstvenim radnicima, i u našem gradu.
IZIS sistem u Domu zdravlja

Zdravstvena zaštita kao jedna od najvažnijih delatnosti mora biti spremna da odgovori na izazove brzih tehnoloških promena, rastućih očekivanja pacijenata, povećanja pravičnosti, efikasnosti i efektivnosti zdravstvene zaštite.  Kao posledica toga proizašla je potreba za integracijom podataka o svim zdravstvenim parametrima i podacima, kao i mogućnosti za međunarodnim poređenjima nacionalnih podataka vezanih za zdravstvo u svim njegovim sektorima. Nastankom Integrisanog zdravstvenog informacionionog sistem dostignuto je značajno tehnološko i funkcionalno unapređenje u odnosu na dosadašnji način vođenja evidencija u zdravstvu.

"Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srbije, predstavlja jednu centralnu bazu u kojoj se skupljaju i čuvaju svi podaci, a ti podaci obuhvataju sve pacijente kao i sve zdravstvene radnike. Sistem omogućava praćenje ispisivanih elektronskih recepata, uputa i svih usluge koje pruža jedna zdravstvena ustanova. Na ovaj način se obezbeđuje objektivan i transparentan stav prema pacijentima. Pacijenti mogu putem portala „Moj doktor“ da pronađu lekare, odnosno, mogu da vide kada su slobodni termini kod izabranog ili željenog lekara koji rade u Opštim bolnicama ili u tercijalnim ustanovama, što znači da sistem obuhvata sve lekare koji su zaposleni u Republici Srbiji", izjavila je dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja Subotica.

Implementacija IZIS-a, u Subotici još uvek nije u potpunosti i na svim nivoima primenjena, za sada ovaj sistem koriste samo zdravstveni radnici u okviru Doma zdravlja.

IZIS sistem u Domu zdravlja

"Dom zdravlja Subotica je u potpunosti spreman za korišćenje program IZIS-a i on već neko vreme funkcioniše u našoj zdravstvenoj ustanovi. Naši lekari ga koriste unutar Doma zdravlja i zakazuju preglede pacijentima preko IZIS program i na ovaj način upućuju pacijente na Konsultativno-specijalističke preglede(ATD). Što se tiče Opšte bolnice u Subotici, u skorije sveme će se slobodni termini, pa će se na taj način i upućivati pacijenti. Na ovaj način pacijenti brže zakazuju preglede, u mogućnosti su da istog momenta vide datum i vreme kada trebaju da se jave u Specijalističku ustanovu, odnosno u Opštu bolnicu Subotica. Kada u potpunosti bude zaživeo IZIS u Subotici, pacijenti će termine pregleda u tercijalnim ustanovama zakazivati preko izabranog lekara specijaliste iz Opšte bolnice, ali jedna napomena za pacijente, oni će i tada morati da overavaju uputnice preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kaže dr Budimski.

Informacije o slobodnim terminima pregleda kod izabranog lekara Doma zdravlja, sugrađani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici sistema www.mojdoktor.gov.rs, a isti mogu zakazati telefonskim putem u ambulantama opšte medicine svakog radnog dana u periodu od 12 do 14 časova.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 16021
Povezane teme

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.