Komentara: 7
Pregleda: 5813

Izgradnja i opremanje novog bunara u Starom Žedniku

27.07.2012. u 15:41h
Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri i direktorka JKP „Vododvod i kanalizacija“ Snežana Pejčić danas su obišli radove na izgradnji i opremanju novog bunara u Starom Žedniku.
Izgradnja i opremanje novog bunara u Starom Žedniku

Gradonačelnik Dulić je, tim povodom, istakao da je postojeći bunar na vodozahvatu Stari Žednik star više od dve decenije, da je u velikoj meri atrofirao (75 odsto) i da će se izgradnjom novog bunara obezbediti ne samo mikrobiološki ispravna, čista pijaća voda za stanovnike Starog Žednika, nego će se, uzimajući u obzir eksploatacione karakteristike bunara, obezbediti i stabilno i dugoročno vodosnabdevanje ovog naselja.

- Nastavićemo i dalje da investiramo u ruralne delove grada s ciljem da i naši sugrađani iz prigradskih mesnih zajedenica imaju odgovarajuće uslove za život, naglasio je Modest Dulić.

Snežana Pejčić je kazala da je prema poslednjem testu, koji je obavljen u avgustu 2011. godine, kapacitet bunara bio devet litara u sekundi i da je taj kapacitet na granici zadovoljenja potreba stanovnika u Starom Žedniku.

- Novi bunar bušen je na uobičajenoj dubini za ovo podneblje, a to je 165 metara. U krajnjoj izvedbi konstrukcija bunara će biti na dubini od 153 metra sa korisnim filterskim slojem dužine 40 metara. Rezultati testiranja pokazuju izvanredne karakteristike: maksimalno instalisani kapacitet bunara je 90 litara u sekundi. Tokom avgusta, po završetku opremanja bunara, ugradićemo eksploatacionu pumpu sa mogućnošću potiskivanja 15 litara u sekundi, što će zadovoljiti sve potrebe oko 2.000 stanovnika Starog Žednika u svim klimatskim uslovima, rekla je Snežana Pejčić, i dodala da se ovih dana radi i na tenderskoj dokumentaciji za bušenje bunara u Đurđinu.

Za realizaciju ove investicije, čija je ukupna vrednost 13 miliona dinara, JKP „Vodovod i kanalizacija“ obezbedilo je tri miliona dinara, a grad Subotica deset miliona dinara. Najviše sredstava, 7.500.000 dinara, izdvojeno je za bušenje (izvođači radova „Vikuv” iz Mađarske i „Geoakva” iz Beograda), za hidro-mašinsko opremanje bunara (izbor izvođača u toku) izdvojiće se 2.500.000 dinara, a za elektro-opremanje bunara (izbor izvođača takođe u toku), 3.000.000 dinara.

Izgradnja i opremanje novog bunara u Starom Žedniku

Izgradnja i opremanje novog bunara u Starom Žedniku

Izgradnja i opremanje novog bunara u Starom Žedniku

Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 5813
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

Snežana Pejčić

Modest Dulić

atila čengeri

stari žednik

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.