Komentara: 0
Pregleda: 5006

Izgradnja deponije kreće dogodine

17.07.2012. u 16:22h
Izvor: SuMedija
Za regionalnu deponiju obezbeđena sredstva Evropske unije i čeka se da nova vlada potpiše sporazum o donaciji. Posle Studije o proceni uticaja na životnu sredinu sledi izrada glavnog projekta, a već u prvoj fazi realizovaće se ceo sistem upravljanja otpadom.
Izgradnja deponije kreće dogodine

Posle javne rasprave o Studiji o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, i njene prezentacije koja će se nakon usklađivanja i dopuna na osnovu izrečenih primedbi u konačnoj verziji naći pred Subotičanima, stručni tim za realizaciju projekta Regionalne deponije čeka izrada glavnog projekta, na osnovu kojeg će se dobiti dozvola za gradnju. U međuvremenu, nova vlada treba da stavi potpis na ugovor sa Evropskom unijom, kako bi pozamašna sredstva od 16,7 miliona evra mogla da stignu na račun preduzeća.

- Osim nepovratnih sredstava iz IPA fonda u iznosu od 16,7 miliona evra, obezbedili smo i 4 miliona evra iz Republičkog fonda za zaštitu životne sredine. Republički fond je preuzeo obavezu sopstvenog učešća jer je reč o prvom projektu u Srbiji koji podrazumeva sve elemente upravljanja regionalnim sistemom otpada, i sa ovim sredstvima moći ćemo praktično da zaokružimo ceo takav sistem već u prvoj fazi - kaže Andrea Kikić, direktorica „Regionalne deponije" u izgradnji.

Procedura pribavljanja dokumentacije, raznih dozvola i saglasnosti je dugotrajna, ali imajući u vidu da Subotica, kao i opštine u regionu koje su uključene u projekat praktično neće imati troškova i ulaganja, vredi sačekati još izvesno vreme da se sva „papirologija" završi, jer će sama gradnja deponije trajati - mnogo kraće!

Prva faza - gotovo konačna!

Planom izgradnje Regionalne deponije smeća, koja će se nalaziti između Bikova i Oroma, bila je predviđena njena realizacija u fazama, ali zahvaljujući donaciji iz IPA fonda, odnosno sredstvima Evropske unije, moći će već u startu da se okonča gotovo čitav poduhvat.

- Uradićemo ne samo regionalnu deponiju nego i sve četiri transfer stanice i reciklažna dvorišta u svim opštinama, nabaviti vozila, kontejnere i kante, a najvažnije je da ćemo imati sanitarnu deponiju sa izolacijom kroz koju ocedna voda neće moći da dopre do podzemnih voda i zemljišta. Zatim, tu će biti takozvana „linija za separaciju" sa zadatkom da se sve korisne komponente izdvoje iz mešanog otpada tako da se u telo deponije odlaže samo onaj deo koji je potpuno neupotrebljiv. Izgradnjom ovog kompleksa predvideli smo rešenje i za biootpad podizanjem „kompostane", a s obzirom da je ona bila planirana tek u drugoj fazi, moraćemo da dopunimo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i ovim elementom kao i da izmenimo već dobijenu lokacijsku dozvolu da bi mogli da je odmah gradimo - kaže direktorica „Regionalne deponije" Andrea Kikić.

Sama deponija imaće dve kasete za odlaganje otpada, koje će moći da se koriste otprilike osam godina, zatim prečistač otpadnih voda, a Subotica će dobiti reciklažno dvorište za odlaganje određenih vrsta opasnog otpada, koji ne bi smeli da se mešaju sa komunalnim. Sve ovo podrazumeva da će se u drugoj fazi izgraditi samo nove kasete deponije, a što se tiče drugih savremenih tehnoloških rešenja u ovoj oblasti, sa razvojem privrede i finansijskih mogućnosti će se primenjivati i dograđivati eventualno neke nove tehnologije, što će već spadati u neku treću ili četvrtu fazu već investicije.

Rok je 2014. godina

- Nezahvalno je davati prognoze, ali sada u ovoj fazi već možemo sa izvesnošću da kažemo da ćemo u 2013. godini imati građevinsku dozvolu i nakon toga sledi javna nabavka za izvođača radova, koja će trajati oko šest meseci, kao i međunarodni tender za izbor nadzornog organa koji će biti prisutan kod izvođenja radova. Posao oko podizanja deponije biće završen za približno godinu dana, što je mnogo kraće od priprema koje se moraju obaviti. Tako da će Regionalna deponija, ako sve bude teklo po planu, otpočeti sa radom u 2014. godini, a samim tim početi i zatvaranje sadašnjih deponija otpada - objašnjava Andrea Kikić.

Prvi naredni korak je da se do septembra završi procedura dobijanja saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali od Pokrajinskog sekretarijata za građevinarstvo i zaštitu životne sredine još nisu pristigle primedbe koje su upućene tokom javne rasprave. Nepoznanica je i koliko će vremena biti potrebno novoj vladi da se konstituiše i potpiše sporazum o donaciji sa Evropskom unijom, ali s obzirom da gotovo 17 miliona evra čeka da se obave sve procedure, ovakvu priliku ne bi trebalo dovoditi u pitanje našim poslovičnim odugovlačenjem.

Koliko nas staje deponija?

- Subotica i opštine koje pripadaju našem regionu i sada izdvajaju za izgradnju sistema ali to su sredstva uglavnom za funkcionisanje preduzeća Regionalna deponija d.o.o. i za neke takve troškove za koje ne možemo obezbediti sredstva od viših organa vlasti, na primer razne takse i naknade koje se uplaćuju u republički ili pokrajinski budžet. Međutim, naspram cele investicije ta sredstva su mnogo manja i gotovo beznačajna - kaže Andrea Kikić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5006

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna deponija

andrea kikić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.