Komentara: 8
Pregleda: 5665

Iz godine u godinu sve manje novorođenih

13.01.2016. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
U Opštoj bolnici je tokom prošle godine rođeno čak 50 beba manje u odnosu na 2014. godinu, kada ih je rođeno 1414. Na Odeljenju neonatologije Opšte bolnice obavljen je 1331 prođaj, te je rođeno 687 dečaka i 677 devojčica.
Iz godine u godinu sve manje novorođenih

- „Nastavljen je trend da se svake godine rodi od 30 do 50 beba manje, što su dva odeljenja đaka. Istrovremeno i broj dece, koja su rođena kao blizanci je bio manji. Tokom 2014. bilo je 26 blizanaca, a prošle godine samo 11. Interesantno je da smo imali i jedne trojke, koje su začete prirodno“, rekla je načelnica Odeljenja neonatologije Opšte bolnice, dr Branka Milisavljević.

Prema rečima načelnika Službe za ginekologiju i akušerstvo, dr Luke Anđelića, nema ni jedne zemlje u Evropi, sem Nemačke, koja ostvaruje pozitivan rast broja rođenih beba. To je, prema njegovim rečima, pokazatelj lošeg društveno-ekonomskog stanja, ali i činjenice da se žene sve kasnije odlučuju da postanu majke.

- „Naš cilj je da ove godine ostvarimo projekat VTO, koji će sigurno doneti više trudnoća. Želimo da naše žene imaju bolji pristup savremenim procedurama, koje vode do potomstva. Prema statistici od 15 do 20 parova se suočava sa sterilitetom, a najveći deo problema leži u odlaganju rađanja prvog deteta. Sa odlaganjem rađanja, češće se javljaju i druge zdravstvene tegobe, koje utiču na plodnost. Apelujem na žene da svoje ambicije što pre podrede toj najvažnijoj ulozi u životu, a sve ostalo će doći samo od sebe. Nažalost, ukoliko to ne učine na vreme, trudnoću će jako teško moći da ostvare“, istakao je dr Anđelić.

Broj starijih prvorotki se povećava, te je sve veći broj žena, koje se na prvo rađanje odlučuju tek nakon 30. godine života.

- „Ipak, priroda bi volela da je to znatno ranije, jer je optimalan period za rađanje prvog deteta 24. ili 25. godina života“, naglasila je dr Milisavljević.

Prema rečima dr Anđelića, žene bi trebalo da znaju da nakon 25. godine reproduktivna sposobnost opada, svake godine za 10 odsto.

- „Nakon 35. godine retko koja žena spontano ostvari trudnoću, najčešće je potrebna pomoć lekara. Važno je reći da i ukoliko par ima problema sa sterilitetom, potrebno je da što ranije uđe u postupak vantelesne oplodnje. Uspešnost ovog postupka je i do 50 odsto u nekoj grupi mlađih žena, dok je kod starijih od 35. godina, drastično manji“, upozorio je dr Anđelić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 5665

Povezana vest

Povezane teme

opšta bolnica

novorođeni

dr luka anđelić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.