Komentara: 39
Pregleda: 15847

Iselio se iz stana zbog visokih računa za grejanje

27.01.2016. u 00:35h
Izvor: Subotičke novine
Česti prigovori građana na cene i usluge većine JP i JKP završavaju najčešće na objašnjenjima da „cene određuje opština“, što je uglavnom i tačno, a primedbe pojedinaca potrošača i korisnika usluga se retko ili skoro nikada ne uvažavaju. 
Iselio se iz stana zbog visokih računa za grejanje

U pretprošlom broju Subotičkih novina objavljena je informacija da je potrošač toplotne energije Dragan Inđić za mesec novembar dobio račun u iznosu od 47.426,36 dinara na koji je odmah uložio pismenu reklamaciju ističući da u zgradi sa 12 stanara samo dvoje plaćaju račune, dok ih se većina isključila iz grejnog sistema. On je tada predložio kontrolu alokatora i posumnjao da svu toplotnu energiju koja stigne u podstanicu plaćaju, praktično, samo dvoje stanara pa je zatražio da mu se ispostavi račun za ono što je potrošio ili da ga Toplana tuži.

JKP Subotička Toplana je ovu reklamaciju u celosti odbila, a istom potrošaču je za prošli mesec (decembar) za 12 dana korišćenja toplotne energije u stanu u Kireškoj 4/3, ispostavljen račun u iznosu od 23.122,18 dinara.

Smatrajući da je ponovo oštećen, Inđić 18. januara šalje drugu reklamaciju u kojoj, između ostalog, navodi da još od 2007. godine uvek dobija identične račune po formi i sadržini „dok sam za mesec decembar 2015. dobio potpuno drugi račun, bez podataka o stanju brojila u radnoj podstanici, ukupnoj potrošnji i stanju potrošnje po alokatorskoj jedinici, što je bila vaša obaveza da učinite.  Ističem da sam toplotnu energiju kao alokatorski potrošač koristio do 12. decembra kada sam napustio stan zbog vaših enormnih računa i u celosti zatvorio sve alokatore-ventile što se lako može utvrditi uvidom u stanje potrošnje.  I pored toga dobio sam račun od 23.122,.18 dinara, grejući samo jednu prostoriju i povremeno kuhinju. Saznao sam, nakon telefonskih konsultacija sa šefom Službe za obračun, da mu je pretpostavljeni šef naredio da izvrši fakturisanje za decembar, navodeći samo broj grejnih dana, broj sati grejanja, bez bilo kakvih drugih podataka, da ne bi iskazao opet enormnu potrošnju koja je iznosila 71.200,oo dinara ukoliko bi se koristila formula obračuna po alokatorskoj potrošnji, pa je iz tih razloga izdat sadašnji račun“.

Inđić dalje u reklamaciji navodi kako se iz priloženog vidi „da ste vi obični prevaranti koji paušalno, bez bilo kakvih kriterija naplaćujete potrošnju isporučene topolotne energije potrošačima, a što je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača. Na to ukazuje i činjenica da ste moj račun za mesec mart 2015. godine prepolovili ne navodeći nikakve razloge zašto ste to učinili, i to povodom mog prigovora, dok ste moj prigovor za novembarski račun u celosti odbili. Sve ovo ukazuje da bez bilo kakvog osnova i merila teretite građane raznim iznosima, navodno utrošene toplotne energije...“

Na kraju reklamacije Inđić obaveštava Toplanu da ne želi isplatiti ni decembarski račun „bez sudske presude, a o vašem ponašanju ću obavestiti nadležne državne organe, ministarstro i nadležne inspekcije“ Revoltiranost ovog potrošača razumljiva je i zbog činjenice da je on čak tri puta pisao reklamacije za račune u jednoj (2015.) godini, a oni su skoro svaki put bili sve veći. Inđić se u međuvremenu iselio iz Kireške ulice navodeći da je to uradio i zbog enormno visokih računa, a konačno utvrđivanje ko je u pravu prepustio je sudu. Mnogi potrošači, nažalost, nisu u prilici da na ovakav način isteruju pravdu. Čudno je samo što se osnivači JP i JKP u kojima se događaju ovakvi slučajevi ne oglašavaju i ne preduzimaju diciplinske mere protiv onih koji svoj posao ne obavljaju valjano.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 39
Pregleda: 15847

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

cene grejanja

računi za grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.