Komentara: 66
Pregleda: 13680

Incident u Gradskoj skupštini

23.04.2015. u 12:10h
Izvor: Subotica.com
Odbornik Silard Almaši danas je još jednom bio vinovnik incidenta koji je bio na ivici težeg sukoba. Povod napete situacije u Velikoj većnici Gradske kuće bio je skupštinski materijal za koji je Almaši sugerisao da nije preveden i da on zbog toga ne može da prati sednicu. Ispostavilo se da je u pitanju samo jedna tačka koja je posle skinuta sa dnevnog reda.
Incident u Gradskoj skupštini

Na povredu poslovnika Almaši je ukazao odmah na početku sednice, ali su drugi odbornici smatrali da nije tako. Svoje nezadovoljstvo Almaši je iskazao izlaskom na govornicu i ćutanjem.

Nakon nekoliko usmenih upozorenja i udaljivanja sa skupštinske govornice (oduzimanje reči) odbornik Almaši je posle nekoliko opomena odbio da napusti govornicu, zbog čega mu je predsedavajući (Ilija Maravić) izrekao meru udaljavanja sa sednice, što je na prvi pogled nagoveštavalo da će se sednica nastaviti bez većih problema.

- Nisam mogao da se pripremim za sednicu i zato ću je bojkotovati jer mi je uskraćeno Ustavom garantovano pravo - izjavio je Almaši - Svoje pravo tražiću na Ustavnom sudu ako već Skupština ne poštuje propise.

Incident u Gradskoj skupštini

Petnaestak minuta posle intervencije obezbeđenja kada su skoro bez problema Almašija sproveli izvan skupštinske sale usledila je burna rasprava koju je odbornik Almaši inicirao, nakon čega je sednica više puta prekidana. Odbornik Almaši se i pored zabrane vratio u Veliku većnicu i uz veliko komešanje nervozno raspravljao sa predsedavajućim.

Posle desetak minuta pauze i konsultacija predsedavajući je obavestio prisutne da samo jedan dokument od 24 tačke dnevnog reda nije preveden na mađarski jezik, a to se desilo zbog hitnosti. Kao kompromis na ovu spornu situaciju Maravić je 16. tačku skinuo sa dnevnog reda, što je podržao i gradonačelnik Jene Maglai.

- Tačka nije prevedena zbog hitnosti i trudićemo se da se ovakve situacije više ne ponavljaju - kratko je rekao predsednik Skupštine Ilija Maravić.

Incident u Gradskoj skupštini

Incident u Gradskoj skupštini

Na današnjoj sednici u momentu incidenta bilo je prisutno 49 odbornika među kojima je pored onih koji govore srpski bilo i mnogo odbornika čiji maternji jezik nije srpski, ali odbornik Almaši je izgleda jedini kojem je ovo zasmetalo i iskoristio navedeno da još jednom od Skupštine, umesto slanja poruke ozbiljnosti o subotičkom Parlamentu, pred javnim mnjenjem i građanima opstruira njen rad.

Incident u Gradskoj skupštini

Jedan od incidenata odbornika Almašija koje subotička javnost pamti je između ostalog i unošenje građevinske opeke (cigle), ali i niz situacija koje ne priliče domu u kojem se raspravlja, kao ni dostojanstvu Skupštin. Nije toliko mnogo vremena prošlo ni od incidenta kada je odbornik Đula Laslo na naprimeren način reagovao na oduzimanje reči koje je izrekla tadašnja predsedavajuća Skupštine gospođa Marija Kern Šolja, a koju je dotični "počastio" sa čašom vode u lice u sred skupštinskog zasedanja.

Mnogi odbornici u subotičkoj skupštini ne poštuju dostojanstvo skupštine, nekima se građani podsmejavaju, a oni očigledno godinama unazad zaboravljaju da njihova uloga u Skupštini svakako nije zasmejavanje, odnosno zabavljanje javnosti nego donošenje važnih odluka i parlamentarna i civilizovana diskusija.

Izvor: Subotica.com
29. sednica Skupštine grada 29. sednica Skupštine grada 29. sednica Skupštine grada 29. sednica Skupštine grada 29. sednica Skupštine grada 29. sednica Skupštine grada 29. sednica Skupštine grada 29. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 dana
Komentara: 66
Pregleda: 13680

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.