Komentara: 8
Pregleda: 7165

Imigranti prebačeni iz stare ciglane u kolektivni smeštaj u Krnjači

29.12.2014. u 15:18h
Izvor: Subotica.com
U dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice i MUP-om Srbije, lokalna samouprava obezbedila je autobuski prevoz za 35 ilegalnih migranata, koji su sa prostora deponije i stare ciglane preveženi u kolektivni prihvatni centar u Krnjači.
Imigranti prebačeni iz stare ciglane u kolektivni smeštaj u Krnjači

Veliki broj imigranata već duže vreme boravi na ovom postoru, bez hrane i vode, u uslovima nedostojnim čoveka, a ionako teške okolnosti, ovih dana otežali su sneg i temperatura u minusu.

- Komesarijat za izbeglice i MUP Srbije su doneli odluku da ih presele na mesto gde imaju bolje uslove za život, a lokalna samouprava je obezbedila prevoz i logistiku – objašnjava Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu.

– Na ovaj način želimo da pomognemo tim ljudima, jer uslovi u kojima borave nisu dostojni čoveka, a time i rešavamo problem velikog broja imigranata koji boravi u našem gradu i čeka priliku da se domogne državne granice. U budžetu za narednu godinu za ovu namenu opredelili smo 500 hiljada dinara, a planiramo da ih selimo bar jednom nedeljno.

Imigranti prebačeni iz stare ciglane u kolektivni smeštaj u Krnjači

Iako su pojedine organizacije, ali i sami građani, na neki način pokušavali da pomognu nerećnim ljudim organizujući dostavljanje pre svega hrane, tople odeće i obuće, koja im je trebala pomoći da nekako prežive teške dane, jasno je bilo da se njihovo pitanje na neki način mora rešiti i to što pre jer dani su postajli sve hladini, a većina njih je bila na ili otvorenom prostoru ili teh površno zaklonjeni.

Problem velikog broja azilanata kojima je Subotica poslednja stanica pre „obećane zemlje“ u Evropskoj uniji prisutan je već više od tri godine. Neki od njih uspeju da pređu državnu među, a oni koji u tome ne uspeju dođu pred sudije Prekršajnog suda u Subotici.

- Zaista imamo veliki broj predmeta koji se tiču ilegalnih migranata, kojima moramo da pružimo svu neophodnu pravnu pomoć – ističe Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda. – Sada je veliki priliv tih ljudi, verovatno zbog nekih zakona u Evropi, a prema mojim saznanjima trenutno nekoliko hiljada ljudi vreba priliku da se dočepa Evropske unije.

Imigranti prebačeni iz stare ciglane u kolektivni smeštaj u Krnjači

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 7165

Povezana vest

Povezane teme

imigranti

prihvatni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.