Komentara: 18
Pregleda: 9804

Imate li problem u komunikaciji?

20.12.2014. u 16:28h
Izvor: Subotica.com
“Bitno je za svakog čoveka kada komunicira sa drugima da se oseća dobro u vezi sa tim šta govori. Da je samopouzdan kada govori šta misli, šta oseća i da druga strana komunikacije ne ostane uvređena, da se i ta druga strana oseća dobro. Razumeš i svoje potrebe, razumeš i drugoga, poštuješ sebe, poštuješ i drugoga. Iz te priče Asertivna komunikacija kreće“- rekla nam je master psiholog Sanja Bačlija.
Imate li problem u komunikaciji?

„Kada nam prijatelji dolaze u posetu u vreme koje nam ne odgovara umesto da kažemo voleli bi da se dogovorimo za neki drugi put jer nam termin ne odgovara, mi uglavnom pristajemo i u stanju smo da kažemo dobro možes i sada, malo sam zauzet, ali dobro dođi, to je odraz pasivne komunkacije u kojoj se ne zauzimamo za sebe.

- Takođe, često ljudi odlaze u drugu krajnost, pa jednostavno govore, nekad i ljutito, nemoj dolaziti, ili ja ne mogu sada. To je odraz agresivnog nastupa u kojem ne poštujemo sagovornika. Dakle, postoji i treće rešenje, koje nazivamo asertivnim, sada mi ovaj termin ne odgovara, ali možemo se dogovoriti za neki drugi put“ - navela nam je primer master psiholog Daliborka Komlenić.

Imate li problem u komunikaciji?

Postoje tri vrste ponašanja u komunikaciji:

  • Pasivno ponašanje je kada imamo osećaj straha da kažemo što mislimo, da ne bi nekog uvredili, pristajemo na različite poslove, obaveze, kako ne bi drugog uvredili rečenicom ne mogu, ne želim, nisam slobodan. Pasivna komunikacija je gde se misli, ja ne vredim, drugi vredi.
  • Agresivno ponašanje je gde osoba isljučivo želi da postigne svoj cilj, bez obzira na okolinu,bez obzira na sagovornika, za nju je karakteristično da ja vredim, ne vrediš ti, odnosno niko drugi sa kim dolazi u komunikaciju. Može da uvredi, može da opsuje, da bude krajnje neljubazan i cela komunikacija ide na ličnost druge osobe. Cilj je pobediti u komunikaciji.
  • Asertivna komunikacija, vredimo i ti i ja, vrede obe osobe. Asertivna osoba će izraziti svoje mišljenje, osećanja i stav tako da ne uvredi drugu osobu. Asertivna komunikacija ne obećava uspeh, ali obećava da će se osoba osećati dobro jer je rekla ono što misli.

Trening asertivne komunikacije

Ako želite uspešno da komunicirate, ta veština može da se nauči na treninzima Asertivne komunikacije. U prijatnom ambijentu Psihološkog centra ProAktiva, sa stručnim i profesionalnim edukatorima na zanimljiv i dinamičan način.

Prijave za trening asertivne komunikacije počinju danas. Kada se oformi grupa od 6-8 ljudi, počinje edukacija. Uz Novogodišnji popust ovaj trening će koštati 4.000 dinara, dok inače njegova cena je 6.000 dinara. 

Trening traje 4 dana, po četiri časa u prostorijama Psihološkog centra ProAktiva, Blaška Rajića 5. Dva vikenda, subota i nedelja. Mogu da se prijave stariji od 20 godina. Postojaće Role Playing (igra uloga), rad u grupama, rad u timu, individualan rad. Zainteresovani se mogu javiti na brojeve telefona: Sanja Bačlija 069/230-4013, Daliborka Komlenić 063/770-4151.

Imate li problem u komunikaciji?

Zanimalo nas je, kome je namenjen trening asertivne komunikacije?
„Namenjen je svim ljudima koji žele da poboljšaju svoju komunikaciju, možda je najviše potrebno onima koji rade sa ljudima, i kojima tokom dana prođe veliki broj ljudi. To može da bude od službenika, šalterskih radnika, medicinskog osoblja, učiteljica, profesora, knjigovođa... Veštine asertivne komunikacije se mogu primenjivati i u sportskim organizacijama i sportskim timovima „ – saznali smo od master psihologa Daliborke Komlenić.

Šta će sve polaznici da nauče?
“Kako da uspešno komuniciraju sa partnerom. Ako roditelji znaju asertivno da komuniciraju sa drugim ljudima , ta vrsta komunikacije može da se prenese lepo i na decu. Kada dete vidi da je roditelj dobar u komunikaciji, da se dobro oseća, i da vidi da zna da kaže šta misli i da treba da kaže šta misli, to će jako lepo da se „lepi“ za dete. Polaznici će naučiti kako da prime kritiku i kako da daju kritiku, kako da prime pohvalu i kako da daju nekom drugom pohvalu. U asertivnoj komunikaciji kada želiš nekog da iskritikuješ ti ćeš kritikovati isključivo samo njegovo ponašanje, agresivci uglavnom idu na biće, pasivci uglavnom sve primaju na biće”- odgovorila nam je master psiholog Sanja Bačlija.

U Asertivnoj komunikaciji ne preuzimaš odgovornost za tuđu reakciju, ti si odgovoran za sebe, za svoje emocije i svoju reakciju, a ne za tuđe. Nije cilj da se promeni osoba sa kojom razgovaraš, cilj je sebe da promeniš, i svoje gledište na druge. Treninge vode:

  • Sanja Bačlija, master psiholog, transakciono analitički savetnik u edukaciji, sportski psiholog i operativni trener u Plivačkom klubu “Spartak” i psiholog u Psihološkom centru “ProAktiva” i
  • Daliborka Komlenić, master psiholog, psiholog u Gerontološkom centru Subotica, psiholog u Dnevnom centru i savetovalištu za osobe obolele od demencije, psiholog u Psihološkom savetovalištu u okrugu Gerontološkog centra Subotica, psiholog - saradnik u okviru Psihološkog centra „ProAktiva“.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 9804
Povezane teme

psiholog

asertivnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.