Komentara: 0
Pregleda: 3738

Humani Božić 03. Decembra

25.11.2011. u 17:53h
Izvor: RTV Yueco
Humani Božić 03. Decembra

Gradska organizacija Crvenog krsta, u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije Opšte bolnice Subotica, po deveti put organizuje akciju dobrovoljnog davalaštva krvi pod nazivom “Humani Božić”. Akcija će biti priređena u prostorijama Crvenog krsta u subotu, 03. decembra od 8 do 11 časova. Dobrovoljni davaoci moći će i da prekontrolišu svoje zdravlje, a njihova deca da se obraduju Deda Mrazu, druže sa aktivistima Crvenog krsta, i uvere da dati krv nije ništa strašno.

Humani Božić, tradicionalna manifestacija Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica ima za cilj pre svega da, pored prikupljanja krvi, upozna najmlađe sugrađane da davalaštvo krvi nije ništa strašno. Deca dolaze sa svojim roditeljima, koji daju krv, očekuje ih Dedam mraz i mladi aktivisti koji ih zabavljaju i na taj način još u najmlađim danima dolaze u dodir sa dobrovoljnim davalaštvom, što može uticati na to da nastave porodičnu tradiciju.

Odeljenje transfuziologije Opšte bolnice Subotica nema problema sa snabdevenošću krvlju. Na dnevnom nivou prikupi se između 30 i 70 jedinica krvi, a potroši između 30 i 35 na operacije, hitne transfuzije i preradu. Odeljenje populariše davalaštvo jer se nikad ne zna kada će zatrebati veća količina krvi, odnosno određenje krvne grupe.

Iako je jedan od prethodnih Svetskih dana dobrovoljnog davalaštva proslavljen uz parolu “Potrebna nam je mlada krv”, u Subotici je situacija drugačija. Prosek godina davalaca se smanjuje, čemu doprinosi edukacija i promocija davalaštva među mladima.

Ovogodišnji Humani Božić biće održan u prostorijama Crvenog krsta Subotica u subotu, 03. decembra, od 8 do 11 časova. Davaoci će imati priliku i da prekontrolišu svoje zdravlje pošto će biti prisutna i ekipa Zavoda za unapređenje zdravlja koja će kontrolisati pristisak, šećer u krvi, holesterol, trigliceride i davati savete u vezi sa zdravim stilovima života. Redovnim davaocima biće upućeni i pozivi na kućne adrese.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3738
Povezane teme

subotička bolnica

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.