Komentara: 25
Pregleda: 3946

HNV nezadovoljno obrazloženjem gradonačelnika

04.03.2015. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Iako je za predstavljanje Zbornika radova „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i naučne monografije „Tradicijska baština i etnokulturalni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca“, Hrvatsko nacionalno vijeće tražilo prostor Velike većnice Gradske kuće, gradonačelnik Jene Maglai im je odobrio korišćenje sale u Novoj opštini, na šta nisu pristali.
HNV nezadovoljno obrazloženjem gradonačelnika

Prezentacija naučnih dela je u utorak uveče ipak održana u prostorijama HKC „Bunjevačko kolo“, a svoje nezadovoljstvo postupkom grada, čelnici HNV izrazili su nošenjem flora sa šahovnicom.

"Ponovila se situacija od prošle godine kada smo tražili da se naučna tribina održi u Plavoj sali, ali smo je održali u Paulinumu. To nije dobar signal koji se šalje, jer hrvatska nacionalna zajednica čini veliki procenat stanovništva Subotice, a prostor Gradske kuće treba da simboliše ravnopravni život svih u ovom gradu, a ne da se uskraćuje kada su u pitanju identitetska pitanja na relaciji Bunjevci Hrvati i Bunjevci neHrvati" – ističe Darko Sarić Lukendić, predsednik IO Hrvatskog nacionalnog vijeća.

- "Tokom Drugog svetskog rata Jevreji su oko ruke morali da nose trake da bi se znalo ko su i na osnovu toga im je zabranjivan pristup javnim prostorima i mi smo želeli da simbolično, na isti način ukažemo na činjenicu da nam je uskraćeno korišćenje Gradske kuće za održavanje skupa koji nije političke, nego naučne prirode." - dodao je Sarić Lukendić

Flor oko ruke imali su, između ostalih, i Slaven Bačić, predsednik HNV i Petar Kuntić, predsednik DSHV-a, a skupu, koji je okarakterisan kao naučni događaj decenije,  prisustvovali su i ambasador Hrvatske Gordan Markotić i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici, Dragan Đurić.

- "Moram izraziti nezadovoljstvo što prezentacija važnih dokumenata nije u Gradskoj kući, gde bi trebalo da bude, jer manjine pored opštih, koje su karakteristične za sve, imaju i neke posebne teme koje su od velikog interesa za njih" – istakao je ambasador Gordan Markotić. – Običaji bunjevačkih Hrvata, njihova tradicija i kultura su veoma važni za hrvatsku zajednicu, a nadamo se da ćemo prilikom trećeg predstavljanja radova na ovu temu ipak završiti u Gradskoj kući.

Gradonačelnik Jene Maglai danas nije želeo da komentariše svoju odluku, ističući da je svoj stav obrazložio onima koji su mu poslali zahtev, a u zvaničnom pisanom obrazloženju stoji da „je namera lokalne vlasti da se Velika većnica i drugi prodstori u Gradskoj kući što je moguće više koriste za protokolarne, turističke svrhe a manje za programe koji imaju ili  mogu imati politički karakter. U tom smislu, prioritet u korišćenju Velike većnice imaju programi iz oblasti kulture, međunarodni skupovi, programi od posebnog značaja za lokalnu samoupravu i nacionalne zajednice, te naravno za skupštinska zasedanja. U slučaju hrvatske zajednice prioritet imaju obeležavanje svih nacionalnih praznika, događaji poput godišnjice DSHV-a, Dani Balinta Vujkova, Dužijance... Organizatori programa kao što su promocije knjiga, sportski jubileji, kongresi i seminari upućuju se na korišćenje velike sale u Novoj opštini ili amfitetra Otvorenog univerziteta.“

HNV nezadovoljno obrazloženjem gradonačelnika

HNV nezadovoljno obrazloženjem gradonačelnika

HNV nezadovoljno obrazloženjem gradonačelnika

Foto: screenshot - Youtube

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 25
Pregleda: 3946

Povezana vest

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

hnv

petar kuntić

ambasador hrvatske

slaven bačić

hrvatski kulturni centar bunjevačko kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.