Komentara: 2
Pregleda: 7662

Gužve na graničnom prelazu Horgoš

21.07.2012. u 11:49h
Izvor: SuMedija
Višesatno čekanje u redu na ulazak iz Mađarske u Srbiju, bez hrane, pića i zaštite od visoke temperature koja je već u jutarnjim časovima minule subote prešla 30. podeok, i prošlog vikenda su do ludila dovodili vozače, uglavnom naše i turske gastarbajtere, koji iz zapadne Evrope idu na odmor u matične zemlje.
Gužve na graničnom prelazu Horgoš

Ovakve gužve se očekuju još ovog i predstojećeg vikenda, ali se u avgustu očekuju nove, ovoga puta u suprotnom pravcu, kada srpski i turski gastarbajteri, po završetku godišnjih odmora, krenu nazad u zemlje u kojima radi. Sa graničnog prelaza Horgoš poručuju vozačima da koriste alternativne prelaze, poput Kelebije, ili dnevnih prelaza Bajmok i Đala, gde gužvi gotovo da i nema.

Na graničnom prelazu Horgoš ističu da su prošlog vikenda gužve verovatno najveće ove sezone, jer 20. jula počinje Ramazan, koji Turci tradicionalno obeležavaju u svojoj zemlji.

- Ovo se ponavlja iz godine u godinu, i zaista ne znam šta treba da se promeni da bismo izbegli ovoliko čekanje. Krenuli smo preksinoć iz Hamburga i putujemo u Leskovac, a na granici smo proveli četiri sata. Imamo malu bebu u kolima, a na ovim vrućinama se pokvarila hrana koju smo nosili, a nestalo nam je i vode. Sramota je da nigde u graničnom pojasu nema da se kupi hrana ili piće. Nešto kraće smo čekali na našem prelazu Horgoš, ali sa mađarske strane su dosta spori i pravi se veliki „čep" - ogorčena je Leskovčanka Mirjana Stanković.

Najveće gužve su na horgoškom autobuskom terminalu, gde se čeka i duže od pet sati na ulazak u Srbiju.

- Nema druge reči osim da je sve ovo cirkus. Otišli smo na dva dana u jednu banju u Mađarsku i sada nam je ovo čekanje potpuno pokvarilo utisak. Neko je trebao da nas upozori, pa da odemo na neki drugi granični prelaz, jer ovo nepodnošljivo. Nismo se pripremili, nemamo hrane kod sebe, niti dovoljno pića, a ovde nema ni gde da se kupi - dodaje Anđelka Radivojević iz Beograda.

Gužve na graničnom prelazu Horgoš

Subotičani snalažljiviji

Subotičani sa kojima smo razgovarali ne mogu da se načude tome što vozači po četiri, pet sati „čame" na Horgošu, dok se na Kelebiji prolazi za manje od pet minuta.

- Skoro svakog vikenda idemo u Mađarsku na kupanje i gotovo uvek idemo preko Kelebije, jer se tamo gotovo i ne čeka. Put do Segedina je duži za nekih tridesetak kilometara, ali je to puno bolja varijanta od višesatnog čekanja na Horgošu. Nije mi jasno zašto ljudi više ne koriste druge prelaze - pita se Nemanja Vasić iz Subotice.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 7662
Povezane teme

granični prelaz horgoš

carina Subotica

subotička carina

stanje na granicama

granični prelaz Bački Vinogradi

granični prelaz bajmok

granični prelaz đala

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.