Komentara: 37
Pregleda: 5287
Foto

Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

03.07.2015. u 16:49h
Izvor: Subotica.com
U proteklih pola godine ostvareno 1,92 milijarde dinara budžetskih prihoda, što je za 150 miliona dinara više nego prošle godine, a među najvažnijim investicijama u proteklih pola godine su završetak radova na zgradi Narodnog pozorišta, rešavanje problema kvaliteta vode na Paliću i izrada novog Master plana, završetak rekonstrukcije fasade Sinagoge... Najavljena izgradnja tržnog centra na Palićkom putu i otvaranje fabrike koja će zaposliti 800 ljudi, neke su od tema o kojima je danas govorio gradonačelnik Subotice Jene Maglai
Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

Po rečima gradonačlenika veliki deo vremena utrošen je na rešavanje projektne dokumentacije za izgradnju pozorišta, kako bi se pokrenuli radovi, a kako je planirano, 10. jula bi trebalo da se skine zavesa sa starog dela teatra.

- Ono što nas posebno raduje je što je ponovo uspostavljena saradnja na svim nivoima vlasti oko realizacije ovog projekta, te smo obezbedili 225 miliona dinara – 145 miliona iz republičke, 55 miliona iz pokrajinske i 25 miliona iz gradske kase, za njegov završeta – istakao je Maglai i dodao da će krajem leta radovi biti nastavljeni i da će do kraja godine biti pokriven novi deo zgrade, završene fasade koje gledaju na Korzo i Zelenu fontanu.

Grad se uhvatio u koštac i sa rešavanjem pitanja Palića i problema kvaliteta vode, a zahvaljući izradi plana, došlo se u poziciju da se od Nemačke razvojne banke „KfW“ povuku bespovratna sredstva od 5.8 miliona evra za rešavanje problema biodiverziteta.

- Tim novcem će se rešavati problem otpadnih voda, biće izgrađena kanalizacija u naselju i priobalju, poboljšaće se rad prečistača. Imali smo kritike zbog izrade novog Master plana za banju Palić, iako stari iz 2007. godine nikada nije zaživeo, te ćemo novi dokument javnosti prezentovati za otprilike dve nedelje – najavio je Maglai.

Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

Na zgradi Sinagoge završena je rekonstrukcija istočne i južne fasade, koja je koštala mnogo manje nego što se prvobitno mislilo, a ostala je da se završi severna, koja je i najviljivija.

- To smo namerno ostavili za kraj da ne bi ispalo da radimo samo ono što najviše upada u oči. Radi se projektna dokumntacija posle koje će biti raspisana javna nabavka za uređenje unutrašnjeg dela, dvorišta i ograde, za šta je takođe obezbeđen novac. Zadovoljni smo što će ono što nije urađeno u proteklih 30 godina bit završeno za dve godine – smatra Maglai.

Grad je veoma uspešno alpicirao za sredstva na konkursima na pokrajinskom i republičkom nivou u ukupnom iznosu od 517 miliona dinara, a novac će biti utrpšen za rekonstrukciju pozorišta, izgradnju jedne hale pri Privredno tehnološkim parkovima, obnovu fasade tehničke škole „Ivan Sarić“, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, Nepkera, turističkog info centra na Paliću, popločavanje oko Krvavog jezera...

- Ponosni smo što „Masterplast“ gradi novi fabriku, što je juče počela da radi kompanija „Ametek“, 16. jula biće postavljen kamen temeljac za izgradnju tržnog centra kompanije „Ritel“ na Palićkom putu, u oktobru će biti otvrorena još jedna fabrika, koja će investirati 20 miliona evra i zaposliti osam stotina ljudi, a ponovo bi trebalo i da oživi Robna kuća Beograd – najavljuje gradonačelnik i dodaje da će grad pokušati da utiče na poslodavce da se povećaju plate kako bi se zadržala kvalitetna radna snaga.

Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

Kako je planirano, tokom leta biće završena papirologija oko kupovine Prve kasarne i Doma vojske, a u planu je i kupovina kompleksa „Zorke“, gde se najpre treba uraditi analiza zemljišta.

U proteklih pola godine grad je smanjio troškove za oko 200 miliona dinara, a uvođenjem finasijske discipline, prihodi su povećani za 150 miliona dinara.

- Račun grada nijedan dan nije bio u blokadi, zantno smo povećali prihide od poreza na zarade, imovinu, dobra i usluge, a najveći deo sredstava gradskog budžeta utrošen je na funkcionisanje grada – dodao je Maglai.

Donete su važne odluke u komunalnim delatnostima, rešeni problemi u oblasti sporta, ali ostalo je još uvek puno nerešenih problema.

- Još uvek nisam zadovoljan funkcionisanjem Gradske uprave, inspekcijskih služni i komunalne policije, moramo rešiti tarifni sistem naplate usluga „Čistoće“ i „Toplane“, bezbednost građana je problematična, nisu uređene fasade u centru grada, nismo uspeli da dovedemo investitore u prigradska naselja – naveo je gradonačelnik neke od problema i dodao da će grad u narednih nekoliko meseci imati ozbiljan problem sa migrantima.

Kompletan audio zapis jednočasovnog obraćanja možete da poslušate u boksu ispod.

Izvor: Subotica.com
Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 5287
Povezane teme

Grad Subotica

jene maglai

lokalna samouprava

polugodišnji izveštaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.