Komentara: 143
Pregleda: 26067

Gradonačelnik podneo krivičnu prijavu protiv JKP "Čistoća i zelenilo"

10.01.2014. u 12:57h > 13:32
Izvor: Subotica.com
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare obavestio je javnost da je rano jutros podneo krivičnu prijavu protiv Javnog-komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo" zbog neregularnosti u poslovanju, a koje su na videlo izašle posle izveštaja revizora.
Gradonačelnik podneo krivičnu prijavu protiv JKP "Čistoća i zelenilo"

Gradonačelnik je nakon analize izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) formirao radni tim koji je  tokom decembra radio na istraživanju potencijalnih zloupotreba u korišćenju finansijskih sredstava u JKP "Čistoća i zelenilo" i nakon dovoljno prikupljenog materijala i utvrđivanja realnih osnova za pokretanje istražnog postupka, gradonačelnik je rano jutros u MUP-u podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, a dalju istragu prepušta nadležnim organima.

"Postoje indicije da su neki dokumenti u ovom preduzeću falsifikovani i time je počinjeno još jedno u nizu krivičnih dela" izjavio je Maglai i dodao: "Vreme je da građani Subotice saznaju šta se dešavalo u prethodnom periodu i da nadležne institucije reaguju u skladu sa činjenicama koje proisteknu iz istražnih procesa. Bojim se da ovo nisu jedine malverzacije koje su rađene na štetu građana Subotice."

Maglai: Ostajem gradonačelnik, ima još mnogo posla za mene

"Neki su poželeli ili pomislili da treba  da dam ostavku na mesto gradonačelnika, ali njima poručujem da sam se tek počeo zagrevati. Uveren sam da će u narednih nekoliko meseci izaći na videlo mnogo štošta po pitanju zloupotreba službenih položaja i nezakonskog trošenja gradskog budžeta." izjavio je Maglai

Jedna od nelogičnosti u poslovanju Javnih preduzeća, zaključuje Maglai, primećeno je i kod JKP "Stadion" koje mimo usluga odnošenja smeća koje svakako vrši JKP "Čistoća i zelenilo", pomenuto preduzeće je angažovalo i privatnu firmu koja je odnosilo smeće za dodatnih 1.600.000 din godišnje.

"Potraživali su 27 miliona dinara, a kada je grad stavio prigovor, ispostavljena je faktura od 16 miliona dinara. Nekim radnicima pisano je da su radili po 517 sati mesečno, što bi značilo da je neko radio 14-15 sati dnevno svakog dana i vikendima, što je potpuno nerealno. Bahato su trošili oko 300.000 dinara mesečno na reprezentacije" - navodi Maglai i dodaje da je DRI ustanovio da je osnovni kapital „Čistoće“, na čijem je čelu bio Vladimir Dragin, za godinu dana spušten sa 103 na oko tri miliona dinara.

Više detalja o izveštaju DRI u kojem se navode nepravilnosti u poslovanju u iznosu od minimalno 113 miliona dinara možete da pogledate u povezanoj vesti

Preko 200 hektara državnog zemljišta nezakonito ustupljeno na korišćenje fizičkim licima

Takođe, Maglai je govorio na temu izdavanja državnog zemljišta određenim fizičkim licima koji ih unazad par godina obrađuju i koriste za razne namene, a da to nigde nije zvanično zavedeno. U pitanju je oko najmanje 200 hektara obradive površine, za koju je JKP "Čistoća i zelenilo" samo na postavljanje zaštitne žice utrošilo preko 7 miliona dinara, što je kako je naglasio, čak i na prvi pogled vrlo nelogična investicija.

Svi oni koji su u proteklom periodu koristili ovo zemljište, dodao je gradonačelnik, a da za to nisu plaćali predviđenu naknadu već su kontaktirani kako bi se izvršila naplata potraživanja od strane Grada Subotice. Paralelno sa ovim istraživaće se ko su nalogodavci koji su ustupili ove površine mimo Zakona.

Izvor: Subotica.com
Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija Vanredna konferencija za medije gradonačelnika Jenea Maglaija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 143
Pregleda: 26067

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

budžet grada subotice

jkp čistoća i zelenilo

državna revizorska institucija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.