Komentara: 22
Pregleda: 4745

Gradonačelnik obišao radove na fasadi Sinagoge

20.08.2014. u 14:33h
Izvor: Subotica.com
Na Sinagogi u Subotici, jednoj od najlepših u ovom delu Evrope, završeni su radovi na zapadnoj fasadi. Gradonačelnik je izjavio i da je raspisan konkurs projektnu dokumentaciju za uređenje unutrašnjosti, a od jeseni će biti i konkurs za same radove, te da očekuje da će do leta 2016. godine Sinagoga biti reprezentativna.
Gradonačelnik obišao radove na fasadi Sinagoge

Objekat su obišli Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada, Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine, predstavnici Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i izvođača radova.

 - Poslednjih godina se nije mnogo radilo, ali ove godine već je završen drugi deo fasade koja je najmonumentalnija i najlepša. Sledeće nedelje raspisujemo novu javnu nabavku za južnu fasadu. Delom je radove finasiralo republičko Ministarstvo kulture, zatim pokrajinski Sekretarijat za kulturu, World monument fond i lokalna samouprava. Za južnu fasadu predviđena vrednost radova je 17,5 miliona dinara – kaže Jene Maglai.

Gradonačelnik obišao radove na fasadi Sinagoge

Gradonačelnik se nada da podrška republike i pokrajine i fondova neće izostati ni ubuduće kada je u pitanju rekonstrukcija Sinagoge. Plan je da sledeće godine počne i rekonstrukcija fasade na severnoj strani objekta, najvidljivijoj.

- Raspisan je i javni konkurs za izradu projektne dokumentacije za unutrašnje uređenje Sinagoge. Nakon završetka projektovanja krajem jeseni bi trebalo da se raspiše konkurs za unutrašnje radove. Oko 300.000 evra je obezbeđeno za to i mislim da će objekat do leta 2016. godine biti reprezentativan – kaže Maglai.

Gradonačelnik obišao radove na fasadi Sinagoge

Jene Malgai je zadužio Zavod za urbanizam i Direkciju grada da sledeće godine počne uređenje trga kod Sinagoge. Sredstva za tu investiciju biće obezbeđena iz lokalnog budžeta. Sledeće nedelje će između Gradske uprave i Jevrejske opštine biće rešeno ugovorno – sporazumno korišćenje Sinagoge i prostora oko objekta, jer je zgrada u vlasništvu lokalne samouprave, a parcela pripada Jevrejskoj opštini.

Spomenik „Ptica slomljenih krila“

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, saopštio je da će spomenik „Ptica slomljenih krila“ biti postavljen do komemoracije žrtvama iz 1944. godine.

- Verujem da će spomenik biti postavljen najkasnije do kraja oktobra. Postolje će biti obnovljeno i rekonstruisano i parcela će biti osvetljena i pokrivena kamerama. Parcela će biti ograđena – kaže Maglai.

Izvor: Subotica.com
Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi Obilazak objekta povodom završetka radova na zapadnoj fasadi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 4745

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

jene maglai

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

jevrejska opština

robert sabadoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.