Komentara: 41
Pregleda: 10960

Građani nezadovoljni iznosima na računima za grejanje i gas

22.01.2014. u 10:58h
Izvor: RTV
Određeni broj Subotičana, sudeći na osnovu poziva redakcijama lokalnim medijima i komentara na lokalnim internet portalima, nezadovoljan je iznosima računa za grejanje i gas u decembru mesecu prošle godine. Međutim, dok u "Subotičkoj toplani" kažu da su viši računi uzrokovani povećanom potrošnjom zbog nižih temperatura u decembru u odnosu na novembar, u "Suboticagasu" navode da je potrošnja u decembru manja, a da su računi u skladu s tom potrošnjom.
Građani nezadovoljni iznosima na računima za grejanje i gas

Prema nekim svedočenjima, računi za utrošenu toplotnu energiju su uvećani i za više od 100 odsto u odnosu na novembar prošle godine, dok je subjektivni osećaj potrošača da prethodni mesec nije bio toliko hladan, zbog čega je samo u toku prvog radnog dana u ovoj nedelji Subotičkoj toplani prijavljeno više od 60 reklamacija na visinu računa.

Direktor ovog preduzeća Pero Rikić podseća da je Subotica jedan od prvih gradova u Srbiji u kojima se grejanje plaća po utrošku, što znači da je visina računa uslovljena potrošnjom gasa, kao osnovnog energenta toplane, a ta potrošnja uslovljena je spoljašnjim temperaturama.

Prema njegovim rečima, u prve tri nedelje decembra bilo je dana sa prosečnom dnevnom temperaturom i u minusu, dok je novembar bio znatno topliji. Tako je prosečna temperatura u novembru bila osam, a u decembru nešto manje od dva stepena.

To je, kaže, uzrokovalo i povećanu potrošnju gasa i isporučenu toplotnu energiju u decembru, kada je potrošeno oko 2,4 miliona kubika gasa, što je do 80 odsto više u odnosu na novembar, kada je potrošeno 1,4 miliona kubika, a što je za posledicu imalo uvećane račune.

Međutim, Rikić ne isključuje mogućnost da su računi u pojedinim slučajevima uvećani zbog toga što je u obračunati period ušlo, zbog praznika, i nekoliko dana januara, a zbog sistemske greške u očitavanju jednog manjeg broja korisnika, i celih devet dana januara.

Ali, prema njegovim rečima, to znači da će, u ovom slučaju, računi za januar biti manji.

On takođe ne isključuje mogućnost da je, zbog promenljivog vremena i povišene dnevne temperature, u pojedinim objektima došlo i do pregrevanja.

"Svaki stepen temperature više u pojedinim stanovima proizvodi do sedam odsto veću potrošnju toplotne energije i rezultat takve potrošnje su ovakvi računi", rekao je Rikić.

U Javnom komunalnom preduzeću Suboticagas kažu da je potrošnja gasa u domaćinstvima u decembru, zahvaljujući nešto višim temperaturama od proseka za to doba godine, opala u odnosu na prošlu godinu, a da su računi u skladu s tom potrošnjom.

Direktor ovog preduzeća Grgo Horvatski kaže da je u decembru prošle godine za 8.500 potrošača isporučeno skoro milion i 600 hiljada kubika gasa, što je za oko 600.000 kubika manje u odnosu na decembar 2012. godine.

"Svi računi su u skladu sa ovim podacima", rekao je Horvatski.

Govoreći o kvalitetu gasa, on je na osnovu podataka kojim raspolaže ovo preduzeće, ocenio da je kvalitet gasa bio iznad ugovorenog koji garantuje Srbijagas, a što se opet može zahvaliti činjenici da se Subotica gasom snabdeva s magistralnog gasovoda kojim se Srbija snabdeva gasom iz Mađarske.

To znači da se Subotica snabdeva ruskim gasom koji je dosta kvalitetniji od domaćeg.

"Gledajući na prosečne temperature, kvalitet gasa i potrošnju – nema nikakvih odstupanja i sve je u okviru očekivanih rezultata", rekao je Horvatski.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 41
Pregleda: 10960

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

suboticagas

grejanje

grejanje na gas

gradska toplana

računi za gas

računi za grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.