Komentara: 8
Pregleda: 4492

Građani duguju gradu oko 20 miliona dinara za zakup gradskih stanova

20.10.2014. u 19:00h
Izvor: Subotica.com
Grad raspolaže sa 217 stambenih objekata, ali ne postoji baza podataka ko su gradski podstanari i kolika su njihova dugovanja za struju i komunalije
Građani duguju gradu oko 20 miliona dinara za zakup gradskih stanova

U stanovima koji su u vlasništvu grada stanuju građani koji spadaju u socijalnu kategoriju, a izdati su na osnovu komisijskih odluka a po kriterijumima koje donosi Centar za socijalni rad. Međutim, kada je sređena dokumentacija i napravljen registar stanova, utvrđeno je da mnogi građani duguju za kiriju, koja je u proseku 4.000 dinara mesečno, i da ta ukupna dugovanja prelaze cifru od 20 miliona dinara.

- Zakup stana kreće se od 2.000 do 8.000 dinara u zavisnosti koliko je on opremljen, a oko 90 ljudi koji u njima žive za kiriju duguje više od 100.000 dinara, dok postoje i oni čija dugovanja premašuju iznos od 300.000 dinara – predočava Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

– Računica je vrlo jasna, dugovi su se gomilali godinama. Ukupno dugovanje nije nimalo malo, to je iznos koji iz budžeta izdvajamo za rad Narodne kuhinje. Nema opravdanog dugovanja, ali negde je materijalna situacija korisnika zaista takva da on nije mogao da izmiri obaveze, a postoje slučajevi gde pouzdano znamo da korisnik nije u statusu socijalno ugroženog ili je naslednik spocijalno ugroženog, koji je u međuvremenu preminuo.

U Gradskoj upravi kažu da nikoga neće izbacivati na ulicu, ali da se zakonske obaveze moraju poštovati, kao i da će svaki slučaj zasebno razmotriti. Tamo gde se bude utvrdilo da je dug „opravdan“ doći će do njegovog reprograma, dok tamo gde se bude videlo da ne postoje nikakvi zakonski uslovi da neko zadrži pravo stanovanja i pri tome odbija da se povinuje gradskoj odluci, verovatno će biti potrebna asistencija MUP-a.

Poseban deo problema su dugovi za račune za komunalije i električnu energiju, koji dolaze na ime stanara i još uvek se ne zna koliki su.

- Svi računi su na na stanare i zato mi nemamo uvid kolika su dugovanja nad nekretninama koji su vlasništvo grada, dakle svih Subotičana – dodaje Vujadinović.

– Ove velike, dugogodišnje probleme nasledili smo od svojih prethodnika, u toku je sređivanje baze podataka i prvenstveno utvrđivanje činjeničnog stanja - broja korisnika, ukupna dugovanja po osnovu zakupnine, te po osnovu neplaćanja komunalija i električne energije, kao i utvrđivanje ko od stanara ispunjava minimum uslova da bi stanovao tu. Formirane su tri komisije koje rade obilazak svakog objekta pojedinačno i ne iz fotelje, nego na licu mesta utvrđuju situaciju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4492
Povezane teme

Grad Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.