Komentara: 9
Pregleda: 6335

Grad konačno preuzima AD Tržnica?

28.07.2011. u 16:23h
Izvor: RTV Yueco
Grad konačno preuzima AD Tržnica?

Do kraja godine bi mogao biti okončan proces prenosa upravljačkih prava nad Tržnicom Subotica na lokalnu samoupravu, izjavio je privremeni zastupnik državnog kapitala u ovom preduzeću Dejan Zvekić. Gradonačelnik Subotice uputio je u septembru prošle godine zvaničan dopis Vladi republike Srbije u kojem je zatražio da se pravo upravljanja nad 70% društvenog kapitala subotičke AD “Tržnica” - popularnog Buvljaka prenese na grad Suboticu. Inicijativa za ovaj zahtev stigla je od same Skupštine preduzeća, čija je privatizacija raskinuta zbog neispunjavanja uslova iz kupoprodajnog ugovora sa prethodnim vlasnikom, a zbog činjenice da se “Tržnica” bavi pijačnom delatnošću, I to njenim profitabilnijim delom.

Vlada Srbije je usvojila zaključek na osnovu kojeg je izdat nalog za prebacivanje 70% državnog kapitala sa Agencije za privatizaciju na Agenciju za upravljanje imovinom. Na taj način stopirana je moguća ponovna privatizacija AD Tržnica Subotica, a do ostvarenja inicijative manjisnkih akcionara, uprave preduzeća i Grada Subotica da lokalna samouprava preuzme upravljanje nad ovim preduzećem ostaje još nekoliko koraka, a očekuje se da će ceo proces biti završen do kraja godine.

Direktor AD Tržnica Subotica Zoran Marković kaže da će u slučaju da Grad Subotica preuzme upravljanje nad 70% kapitala početi priprema i realizacija razvojnih projekata. Kako tvrdi Marković, do sada kapital tržnice nije mogao biti ni smanjivan i povećavan, niti se moglo startovati sa dugoročnim razvojnim projektima, već je vladao status kvo pred moguću novu privatizaciju. Prenos upravljačkih prava na Grad Suboticu otvara razvojne prespektive preduzeća, tvrdi Marković.

Subotička Tržnica je privatizovana je na licitaciji 2006. za 12 miliona evra. Godinu i po dana kasnije ugovor je raskinut, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza. Do 2001. godine Tržnica je upravljala svim pijacama na teritoriji Subotice. Tada je Skupština opštine Subotica formirala Javno preduzeće “Subotičke pijace” koje je preuzelo brigu o četiri zelene pijace u gradu. U vlasništvu Tržnice su nastavili sa radom: Tržni cenar “Mali Bajmok”, Auto i Stočna pijaca, Zelena pijaca na Paliću i u Aleksandrovu, koje su kompletno u vlasništvu preduzeća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6335
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Grad Subotica

Tržnica Subotica

Dejan Zvekić

Zoran Marković

tržni centar mali bajmok

autopijaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.