Komentara: 23
Pregleda: 2760

GPSU: Subotica bez poljočuvara

23.05.2015. u 18:25h
Izvor: Građanski pokret - Subotičani
U nastavku prenosimo saopštenje "Građanskog pokreta - Subotičani"
GPSU: Subotica bez poljočuvara

"Građanski pokret Subotičani" želi da ukaže nadležnima da Je nedopustivo da Subotica u jeku poljoprivrednih radova i u susret žetvi nema formiranu poljočuvarsku službu na teritoriji našeg grada.

Iako je još početkom godine bila obaveze da se izvrši javna nabavka za usluge poljočuvarske službe, to se do danas nije desilo. Konkurs za nabavku usluge poljozaštite na teritoriji Grada Subotice pokrenut je tek  pre više od dva meseca, a trebalo je da se završi 16.4.2015. otvaranjem ponuda i izborom najpovoljnijeg ponuđača.

Zbog  neažurnosti nadležnih u gradu  i drugih zakulisanih radnji,u protekla tri meseca je javna nabavaka za poljočuvarsku službu prepuštena mesnim zajednicama ali uz preporuku nadležne gradske službe da ponude traže isključivo od već poznatih, preporučenih beogradskih firmi. One MZ koje su se oglušile o ovakve „preporuke“ su prošle  bolje , jeftinije i imale mnogo efikasniju poljočuvarsku službu ,sa vise desetina izveštaja sa terena.

Postavlja se pitanje i izražava sumnja,da li je nekome samo bitno da firma  iz prestonice dobije posao i dobro zaradi ili je najbitnije da se posao strucno i savesno radi uz kontrolu poslodavca koji je posao dobio na konkursu.

Posledice ovakvog neodgovornog ponašanja lokalne samouprave su ugaženi usevi od strane azilanata(o čemu su pisali mediji u Subotici), desetine divljih deponija, desetine udubljenja nastala nelegalnim iskopom peska,razbacani ostaci uginulih životinja i slično.

Predlažemo nadležnima i da razmisle o ukidanju naknade za odnošenje otpada na gradsku deponiju, jer to ljude u vreme besparice primorava da zaobilaze deponiju, i da otpad odlažu gde im se ukaže prilika, i tako i nastaju divlje deponije. Mislimo da su sredstva koja se prikupe naplatom ulaska građana na gradsku deponiju neznatna u odnosnu na cenu koja se kasnije mora platit za saniranje divljih deponija. Besplatno donošenje otpada na gradsku deponiju bi stimulisalo stanovnike našeg grada da otpad nose na deponiju, a ne da formiraju divlje doponije na svakom koraku.

Apelujemo na lokalnu samoupravu da pod hitno formira poljočuvarsku službu, poštujući odluku koju je sama donela, što znači da se angažuju pravna lica sa teritorije našeg grada čime će dobiti efikasniju (ljudi poznaju teren) i jeftiniju  poljočuvarsku službu, a smanjiće i broj nezaposlenih u našem gradu.

Smatramo da lokalna vlast, ako već nije sposobna da privuče pare iz Beograda u Subotici, da bar pare iz Subotice ne šalje u Beograd.

// kraj saopštenja

Izvor: Građanski pokret - Subotičani
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 2760
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.