Komentara: 24
Pregleda: 5917

Gladni u školskim klupama

12.06.2012. u 20:20h
Izvor: Magyar Szó
U Subotici postoje škole u koje gotovo trideset odsto đaka na nastavu svako jutro stižu gladni, bez doručka. Najveći broj među njima nema novca za užinu, a srećnici su oni koji dobijaju užinu iz retkih donacija, budući da je mnogima obrok koji dobiju u školi jedini za taj dan. Najčešće je to parče hleba sa paštetom ili salamom, sa čajem ili mlečnim napitkom uz njega.
Gladni u školskim klupama

Po ugledu na jedan sličan projekat u Mađarskoj, subotičko Udruženje za pomoć učenicima „Deže Kostolanji“ pokrenulo je sličnu akciju u okviru koje se deci kojoj je to najpotrebnije obezbeđuje besplatna užina ili poklon-paket. Uz podršku subotičke lokalne samouprave, u tamošnjoj osnovnoj školi „Đuro Salaj“ poslednjih meseci je obezbeđen obrok đacima nižih razreda, onima kojima je to najpotrebnije. Udruženje sa nada da će ova inicijativa na jesen moći da bude nastavljena, ne samo u ovoj, nego i u drugim školama i naseljima.

U školi „Đuro Salaj“ juče su đaci prvogi drugog razreda pakovali velike plave vreće koje su njihove porodice dobile zahvaljujući pomoći Udruženja za pomoć učenicima „Deže Kostolanji“ (KODDE). U njima po flaša ulja, po jedno pakovanje brašna, pirinča, šećera i „Eurokrema“. Prema rečima direktorke škole Mimice Andrić, veliki deo dece u toj školi potiče iz socijalno ugroženih porodica i mnogo je dece kojima je besplatna užina jedini obrok. Predsednik Udruženja KODDE Karolj Kovač navodi da su podršku dobili od subotičke lokalne samouprave, te da se nadaju da će moći da prošire akciju. Aktivistkinja udruženja, učiteljica ove škole Anastazia Flajs kaže da mogu da kupe tri vekne hleba dnevno, što znači da je besplatnu užinu proteklih meseci moglo da dobije 36 đaka. – Ponekad je bilo i rasprave zbog toga ko dobija užinu, jer mnogo više dece stiže gladno u školu- predočila je ona.

Janoš Bognar iduće nedelje puni devet godina. Ima ih petoro braće i sestara. – Za ručak obično jedemo hleb sa paštetom, ili testo sa mašću - kaže Janoš.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 5917
Povezane teme

kostolanji deže

oš đuro salaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.