Komentara: 19
Pregleda: 12761

Gazela pobegla iz ZOO vrta pa zaplivala u Palićkom jezeru

21.05.2015. u 14:36h
Izvor: Subotica.com
Danas tokom prepodneva iz Zoo vrta na Paliću pobegla je mlada gazela koja je posle kraće potere duž jezera i u jezeru omamljena i vraćena u njen privremeni dom. Životinja tokom akcije spašavanja nije povređena.
Gazela pobegla iz ZOO vrta pa zaplivala u Palićkom jezeru

Nešto iza 10 časova gazela je iskoristila nepažnju čuvara tokom održavanja njenog okoliša i istrčala izvan ograđenog objekta i otrčala prema Velikoj terasi, odnosno Ženskom štrandu.

U svojem kratkom izletu mlada životinja, koja izgledom podseća na divokozu, je bila vidno znatiželjna prema okolini, ali nije dozvoljavala radnicima iz Zoo vrta da joj priđu pa je morao intervenisati veterinar koji je upotrebio vazdušnu pušku sa streljivom koje u sebi ima ampule sa sedativima, a koji su trebali da umire životinju.

Dorkas gazele su generalno poznate po svojoj hitrini i nepoverljivosti prema ljudima, a ova "pobegulja" jednostavno nije prestajala da trči uz obalu jezera, kao da je želela da se još malo poigra u nepoznatoj joj okolini, ali posle "pogotka" sa sedativom ona je poslala još nemirnija i potrčala prema jezeru u koje je i u jednom momentu upala pa se potera za živahnom životinjom nastavila, ali ovaj put u vodi.

Gazela pobegla iz ZOO vrta pa zaplivala u Palićkom jezeru

foto: facebook.com

Tokom akcije spašavanja životinje jedan od radnika Zoo vrta uskočio je u jezero i zaplivao kako bi je spasio jer se uskoro očekivalo delovanje sedativa, a gazela je jedva držala glavu iznad vode. Spretnim delovanjem i  zajedničkim naporima životinja je spašena i vraćena u njen privremeni dom u okviru Zoo vrta na Paliću.

Kako saznajemo iz ZOO vrta u pitanju je jedan od dva mužjaka gazele rase dorkas koje su nedavno dopremljenje iz Beo zoo vrta na prilagođavanje i koje su vrlo mlade, energične i znatiželjne, ali po prirodi nisu agresivne životinje i ne predstavljaju opasnost za ljude. Svoj privremeni dom mlade gazele su imale u žirafarnici Zoo vrta na Paliću

Dorkas gazela je vrsta iz potporodice šupljorožaca (Bovidae), reda parnoprstih papkara (Artiodactyla), klase sisara (Mammalia). Ime potoiče iz starogrčke reči dorkas što znači divokoza. Boja krzna zavisi od predela koji nastanjuje; zapadno od Nila je uglavnom boje peska, dok je istočno uglavnom crvenkaste boje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 12761
Povezane teme

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.