Komentara: 4
Pregleda: 5790

Gabor Lenđel: Dobra muzika ponovo u Subotici

22.09.2012. u 22:30h
Izvor: SuMedija
Festival „Omladina” ponovo će biti mesto na kojem će se okupljati mladi i talentovani muzičari. Otvaranjem konkursa za prijem novih kompozicija koje će biti izvedene na Festivalu „Omladina 2012", festival se vraća na muzičku mapu, otvara vrata i pruža priliku mladim autorima i izvođačima iz zemlje i regiona da stupe na scenu i pokažu svoje mogućnosti.
Gabor Lenđel: Dobra muzika ponovo u Subotici

- Konkurs je otvoren u avgustu i traje do 1. oktobra. Biće odabrano 20 kompozicija koje će biti predstavljene u okviru takmičarskog dela. Kako bi smo motivisali mlade autore, kompozitore i tekstopisce do 27 godina iz Srbije i zemalja regiona, honorarisaćemo radove onih čije kompozicije uđu u finale. Uz to biće dve nagrade za kompozitore, to su nagrada publike i stručnog žirija po 120 000 dinara.

U takmičarskom delu, pod nazivom "Različitost spaja" biće izvedena originalna muzička dela mladih kompozitora i tekstopisaca, gde pravo nastupa imaju rok i rege bendovi, etno džez, ritam i bluz, akustična muzika, slobodne forme, soul muzika - kaže Gabor Lenđel, direktor Festivala „Omladina”.

Prema rečima Lenđela do sada je pristiglo oko 40 prijava. Do 15. oktobra žiri koji će činiti poznati pevači, kompozitori i producenti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine bi trebalo da pregledaju prijave i objave spisak učesnika finala.

- Ovo je festival na kojem je data šansa mladima. Poštujemo muziku koju mladi danas rade, svaka generacija ima svoju muziku, nećemo se mešati u njihove žanrove i stilove. U odnosu na prethodne godine, siguran sam da će ovaj festival biti tehnički mnogo bolje odrađen. Uz svu ovu naprednu tehnologiju, takođe biće bolja scena, ozvučenje, rasveta. Učesnici Festivala će imati i veću medijsku pažnju. Televizija Pink je jedan od medijskih sponzora, tako da će učesnici Festivala imati priliku da budu predstavljeni na njoj. Televizija Pink je promenila programsku šemu i više će se bazirati na pop i rok muziku, što je jako dobro.

Festival je zamišljen iz dva dela. Prvog dana, 7. decembra biće održani koncerti na kojima će nastupiti muzičari koji će publiku podsetiti na to, kako je bilo nekad, dok će 8. decembra biti takmičarsko veče.

- Mislili smo i na stariju publiku, tako da pokušavamo da dovedemo goste koji će nas podsetiti na poznate numere sa Festivala. U pauzi takmičarske večeri, planiramo koncert jedne eminentne grupe. Još uvek ne mogu reći ko bi to bio, jer pregovori nisu okončani - priča Lenđel.

Otvara se prilika da Subotica ponovo zasija i postane grad poznat po muzici i Festivalu na kojem će prve muzičke korake napraviti neki novi izvođači i kompozitori.

- Jako je važno da je grad stao iza Festivala i podržava ovu manifestaciju. Svesni smo da u gradu ima 18 festivala i da je to previše, kao i da je teško obezbediti sredstva za sve njih. Ali, želim da Festival „Omladina” ponovo bude brend, nešto po čemu će Suboticu prepoznavati. Zbog toga ću se truditi da obezbedim sve neophodno da ovaj Festival organuzujemo što bolje. Imamo podršku grada i pokrajine, ali je nismo dobili od republike. Potrebna nam je i njihova pomoć. Pokušavamo da je obezbedimo i nadam se najboljem. Takođe, veliku moralnu podršku smo dobili i od kolega iz zemalja u regionu.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5790

Povezana vest

Povezane teme

festival omladina

gabor lenđel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.