Komentara: 4
Pregleda: 2925

Formirana Ženska odbornička mreža

04.03.2015. u 17:39h
Izvor: Subotica.com
Na zajedničkoj sednici Veća za ravnopravnost polova Skupštine grada Subotice i Odbora za ravnopravnost polova Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine danas u Plavoj sali Gradske kuće, doneta je odluka o formiranju Ženske odborničke mreže.
Formirana Ženska odbornička mreža

Žensku odborničku mrežu čine 22 odbornice gradskog parlamenta, koje će, neugrožavajući rad partija kojima pripadaju, zajednički raditi na efikasnijem i bržem delovanju ka ostvarivanju načela i ciljeva, koji su garant odborničke demokratije, vladavine prava i ljudskih sloboda.

- Odbornička ženska mreža Skupštine grada Subotica nastala je na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost. U ostvarivanju programskih načela i ciljeva odbornice će koristiti demokratska, nenasilna, parlamentarna i vanparlamentarna sredstva, kojima neće ugrožavati rad svojih političkih opcija - objasnila je odbornica Đenđi Seleši, zamenica predsednice Saveta.

Svoja iskustva Subotičankama prenele su članice Ženske parlamentarne mreže AP Vojvodine.

- Jako je značajno da se Subotica kao jedan veliki grad priključi odborničkim mrežama, širom Vojvoidne imamo primere dobre prakse, ali I one koji ne obavljaju svoju funkciju, al mi želimo da ih podstaknemo tako što umrežavamo gradove, organizujemo konferencije I da ih edukujemo o tome čime treba da se bave – objasnila je Stojanka Lekić, predsednica pokrajinskog Odbora za ravnopravnost polova. – Odbornice treba da rade na lokalu, da se bave pitanjima koja su važna a nisu usko politička, da brinu o onome što je važno za njihove građane. Primera radi, u Zrenjaninu su odbornice kupile jednu ginekološku stolicu za osobe sa invaliditetom , za takve stvari niko nikada neće biti protiv.

Formiranje Ženske odborničke mreže pozdravio je i Ilija Maravić, prvi čovek gradskog parlamenta, ističući da u vrhu gradske vlasti ima vrlo malo žena.

- U narednom periodu učinićemo sve da tu nepravdu ispravimo - obećao je Maravić I dodao da su od 67 odbornika 23 žene, a da su dame na čelu pet od ukupno deset sekretarijata .

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2925

Povezana vest

Povezane teme

ženska parlamentarna mreža

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.