Komentara: 1
Pregleda: 1882

Film o čoveku i prirodi

29.02.2012. u 15:20h
Izvor: RTV Yueco
Film o čoveku i prirodi

Vojvođanska ekspedicija planinara sinoć je prikazala dokumentarni film o njihovom usponu na najviši vrh Denali na Aljasci, koji su ispenjali prošle godine. Četvoročlana ekipa provela je na Aljasci nešto manje od mesec dana i za to vreme napravila tridesetominutni film o njihovom usponu. Premijera filma je bila dobra prilika da se ljudi upoznaju sa ovim sportom, sa svime onim što planinari prolaze tokom ekspedicije, ali i da nauče nešto o vrhu Denali iz prve ruke.

Prema rečima planinara snimanje ovakvog filma je ostavština ekspedicije za budućnost kako bi se iskustvo prenelo i na mlađe planinare koji tek treba da kroče nogom na neki od vrhova. Kroz ovaj sport čovek se najviše približava prirodi, primoran da poštuje njene zakone, što globalnoj modernizaciji svakako nedostaje.

Ovo je sport samoispitivanja pre svega svojih mogućnosti, a planinari ga često nazivaju i filozofskim poslom. Sam osećaj osvajanja jednog vrha jeste neopisiv, ali isto tako, čitav proces od početka do kraja ekpedicije, je za planinare poseban osećaj koji ih konstantno motiviše za nove uspone.

Četvoročlana planinarska ekspedicija Iso Planić, Milivoje Erdeljan, Miodrag Jovović i Željko Dulić za nepunih mesec dana vratili su se sa Aljaske prepuni utisaka, koje su nesebično podelili sa svima koji su prisustvovali premijeri filma. Planinari se slažu da se na popularizaciji ovog sporta još uvek treba mnogo raditi i na taj način vratiti čoveka prirodi, gde on prevashodno i pripada.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1882
Povezane teme

planinari

iso planić

milivoje erdeljan

miodrag jovović

željko dulić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.