Komentara: 1
Pregleda: 5322

Etnomuzikolozi na terenu

08.02.2017. u 16:06h
Izvor: TV Subotica
Učenici Odseka za etnomuzikologiju Muzičke škole, juče su  predstavili rezultate istraživanja koje su vršili na terenu.
Etnomuzikolozi na terenu

Subotičani su navikli uglavnom da slušaju buduće etnomuzikologe na njihovim nastupima, a juče su bili u prilici i da vide na koji način oni dolaze do terenskih snimaka i podataka, kojima kasnije mogu da se služe i u izvođenju na sceni.

„Neki su se služili terenskom metodom prave, direktne opservacije, znači odlazili su lično na teren i razgovarali su sa kazivačima, dok su se neki snalazili na druge načine i uz pomoć svojih prijatelja i rodbine uspeli da zabeleže te snimke pesama i priče o određenim običajima. Isto tako su uspevali i putem interneta, kojeg vrlo aktivno svi koriste, preko jutjub snimaka koji su im pomogli u njihovom istraživanju. Uspeli su da dođu do određenih podataka koji su od velikog značaja danas nama, a posebno njima kao neki prvi terenski istraživački rad koji će danas imati priliku da predstave svima“, rekla je Tamara Štricki Seg, profesorica u Muzičkoj školi.

Za istraživanje, učenici su uglavnom birali teme koje su im najbliže, iz krajeva iz kojih potiču njihove porodice. 

„Ja sam istraživala Sračinec, pokraj Varaždina u Hrvatskoj odnosno tradiciju svoje mame. Zaista sam naučila mnogo toga, a i vijenac koji nosim, nosili su oni nekada. Nisam znala da oni nisu imali svoje pjesme, nego su sami pronašli sevdalinke iz Bosne i tako su naučili svoje melodije, rekla je Martina Čeliković, učenica na odseku etnomuzikologija.

Etnomuzikolozi na terenu

Priliku da sazna i nauči nešto novo o muzičkoj tradiciji svoga naroda, imala je i Violeta Radić, učenica Muzičke škole koja se odlučila za temu „Lazarice“ jer potiče sa juga Srbije. Violeta ističe da su terenska istraživanja važna, jer im  pomažu da se „približe“ sredini u kojoj je pesma nastala i samim tim je bolje dožive.

„Mislim da je ovo potrebno da radimo što češće, tako možemo da se približimo narodu, običajima i pesmi. Mislim da mi to mnogo pomaže jer mogu sa nekog drugog aspekta da sagledam pesmu koju izvodim svakodnevno na nastupima i da sebi približim, a tako i publici“, kaže Violeta Radić, učenica na odseku etnomuzikologija.

Iako na selima, gde je izvorna muzika nastala, ima sve manje ljudi, iz Muzičke škole napominju da će oni svojim istraživačkim radom nastojati da sačuvaju tradicionalne pesme i običaje sa ovog podneblja.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 5322
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.