Komentara: 0
Pregleda: 3414

Epidemiološka slika uobičajena za ovo doba godine

05.11.2012. u 10:27h
Izvor: SuMedija
Iako se u poslednjih nekoliko dana moglo čuti da se u Subotici pojavio takozvani stomačni grip ili stomačni virus, to ipak nije tačno. Kako su nam potvrdili lekari subotičkog Zavoda za javno zdravlje, epidemiološka slika u Severno-bačkom okrugu, za sada je mirna, i nijedan virus nije izolovan.
Epidemiološka slika uobičajena za ovo doba godine

Ambulante Doma zdravlja, kao i pedijatrijska služba Dečijeg dispanzera u obavezi su da ZZJZ prijavljuju svaki novi slučaj virusa, a to u poslednjih tri nedelje nije bio slučaj, odnosno, čak se i smanjio broj obolelih od viroza.

- Viroze su tipične za ovo doba godine, s obzirom na česte i nagle promene temperatura, ali za sada nemamo povećani broj prijava obolelih. S vremena na vreme sporadično registrujemo neko virusno oboljenje, ali ni u kom slučaju ne možemo govoriti o epidemiji nijednog, pa tako ni stomačnog virusa o kome se ovih dana govorilo. Tokom protekle nedelje u Subotici čak nije prijavljen ni jedan slučaj stomačnog virusa - kaže dr Gordana Krtinić, načelnica odeljenja za zarazne bolesti u subotičkom Zavodu za javno zdravlje. Ona je dodala da je reč samo o sporadičnim slučajevima stomačnog gripa.

Da je stomačni virus ipak u nekoj meri prisutan među Subotičanima, pokazuju podaci ove službe, prema kojima je pretprošle nedelje registrovano 9 obolelih od ove bolesti, a u prvim danima oktobra njih 11. Iz tog razloga, lekari savetuju oprez, pogotovo što se i u narednim danima očekuju nagle promene temperatura koje pogoduju razvijanju virusa.

Za takozvani stomačni grip karakteristični su dijareja, mučnine, glavobolje i blago povišene temperature, a simptomi traju dva do tri dana. Ukoliko simptomi traju duže, potrebno je što pre se javiti svom izabranom lekaru.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3414
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.