Komentara: 18
Pregleda: 15952

Elektronske zdravstvene knjižice do kraja godine

22.07.2016. u 18:25h
Izvor: Subotičke novine
Zakonom o zdravstvenom osiguranju predviđeno je uvođenje novih elektronskih isprava – kartica zdravstvenog osiguranja. Kartice treba da zamene zdravstvene knjižice, koje su sada u upotrebi i to najkasnije do 31.12.2016. godine, a osiguranik plaća 400 dinara. Za socijalno ugrožene i novorođenčad - kartica je besplatna.
Elektronske zdravstvene knjižice do kraja godine

Izdavanje novih zdravstvenih kartica je u toku. Detalje u vezi sa novim ispravama i postupku njihovog izdavanja uređuje Zakon o zdravstvenom osiguranju i Pravilnik o ispravi o zdravstvenom osiguranju i posebnoj ispravi za korišćenje zdravstvene zaštite.

Izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamena postojećih zdravstvenih knjižica, obavlja se u nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Procedura za izdavanje kartice slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice. Troškove izdavanja kartice snosi svaki osiguranik (zaposleni) i oni iznose 400 dinara po zdravstvenoj kartici.

Pravilnikom je predviđeno, da troškove izdavanja kartica može da snosi i firma za svoje zaposlene. Međutim, kada poslodavac odluči da plati troškove izdavanja zdravstvenih kartica za svoje zaposlene i članove njihovih porodica, iznos koji uplati ima tretman zarade, te ga treba uvrstiti prilikom obračuna poreza i doprinosa u osnovicu.

Obrazac zahteva može se preuzeti sa sajta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Uz zahtev se podnosi spisak svih lica za koje se zahteva izrada zdravstvene kartice. Na kartici su vidljivi ime i prezime, datum rođenja, lični broj osiguranika i broj zdravstvene kartice, a podaci koji se unose na čip, preuzimaju se iz matične evidencije osiguranika.

Uz zahtev za izdavanje kartica podnosi se i dokaz o uplati takse. Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova KZO.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 15952
Povezane teme

elektronske zdravstvene knjižice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.