Komentara: 45
Pregleda: 8521

Dvostruki život SNS-a u Subotici

06.10.2013. u 18:52h
Izvor: Politika Online
Deo naprednjaka u opoziciji, deo u vlasti, a ujednačavanje stavova stranka smatra „procesom implementacije” članova pristiglih iz DSS-a. Srpska napredna stranka u Subotici se nalazi u jedinstvenoj situaciji: istovremeno je i na vlasti i u opoziciji.
Dvostruki život SNS-a u Subotici

Odbornik Mirko Bajić, iz Saveza bačkih Bunjevaca, na skupštinskom zasedanju je rekao da to nije pošteno ni prema građanima, ni prema ostalim odbornicima. – Nije protivzakonito da jedna stranka ima dve odborničke grupe, ali jedna od njih je u opoziciji, a druga u Skupštini drži poziciju vlasti – kaže Bajić za „Politiku“.

Srpska napredna stranka u Subotici „sedi na dve stolice” od 28. juna ove godine, kada je ceo DSS, koji je do tada bio deo koalicije na vlasti u gradu, prišao naprednjacima, koji su bili u opoziciji. Tada je saopšteno da je DSS u SNS „preneo” četiri odbornika, jednog pokrajinskog poslanika, ali i člana Gradskog veća i dva direktora javnih preduzeća, i još nekoliko stotina članova. Iako je proglašavan jednim od najboljih na nivou stranke, gradski odbor SNS-a je rasformiran, a na njegovo čelo su postavljeni poverenici: Gojko Radić, Ilija Maravić, dotadašnji predsednik subotičkih naprednjaka, i Bogdan Laban, koji je pre toga bio predsednik DSS-a u Subotici.

Od tada, poverenici tvrde da će se ovo pitanje ubrzo rešiti, ali za sada SNS u Subotici „vodi dvostruki život”, pa tako i u Skupštini grada formalno ima dve odborničke grupe. Ilija Maravić, jedan od poverenika i predsednik odborničke grupe, u izjavi za „Politiku” kaže da njihova odbornička grupa ima osmoro odbornika, što je dakle broj bez novih članova iz redova DSS-a. – Zvanično smo u opoziciji u Subotici, ali i deo stranke čini vlast u gradu. To je sve deo procesa implementacije novih članova, što je i bio osnovni razlog rasformiranja našeg gradskog odbora – kaže Maravić za „Politiku”.

U stranci očigledno smatraju da je odricanje od privilegija koje donosi vlast proces, a ne jednostavna ostavka na direktorska mesta. Bogdan Laban, treći poverenik, u isto vreme je i direktor ZOO vrta, kojem će ove godine iz gradskog budžeta biti uplaćeno 30 miliona dinara. I direktor „Parkinga” Milorad Slijepčević, takođe iz DSS-a, prešao je u SNS. Bivši članovi DSS-a se nikada nisu zvanično izjasnili o promeni stranke, već su zadržali odborničku grupu od četiri člana, na sajtu nazvane Lista za Srbiju, bez oznake partije kojoj su prethodno pripadali.

Gojko Radić, jedan od poverenika, nedavno je „Politici” izjavio da je ova stranka u Subotici u opoziciji, ali ga nije zbunilo ni to što drži konferencije za medije zajedno sa članom Gradskog veća. Tako se dogodilo da odluke Gradskog veća koje su jednoglasno prihvaćene, na Skupštini kritikuje i glasa protiv njih „stari” deo SNS-a. Ipak, nezvanično se može čuti da između „starih” i „novih” članova SNS-a postoje nepomirljive razlike i da se unutar stranke vode oštre borbe oko prevlasti na budućim unutarstranačkim izborima.

Novi članovi SNS-a učestvuju u kreiranju odluka i glasaju za njih na Gradskom veću, a potom ih predstavnici te iste stranke kritikuju na sednicama Skupštine koje se javno prenose i tako skupljaju poene kod građana. Smatram da SNS u Skupštini treba da se izjasni da li je u vlasti ili je opozicija – kaže Bajić.

Inače, na poslednjem zasedanju Skupštine grada i odbornik Pokreta mađarske nade Laslo Đula konstatovao je da ovo telo radi praktično bez opozicije jer je on jedini odbornik koji nije deo vlasti.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 8521
Povezane teme

Grad Subotica

politika

sns

srpska napredna stranka

ilija maravić

gojko radić

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.