Komentara: 1
Pregleda: 3987

Dvodnevni seminar u Politehničkoj školi

05.02.2016. u 16:23h
Izvor: TV Subotica
Dvodnevni seminar u Politehničkoj školi

U Politehničkoj školi danas su počeli Dani građevinarstva, dvodnevni seminar za stručno usavršavanje nastavnika građevinske struke i građevinskih inženjera Srbije. Seminar je organizovan u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Srbiji.

Seminar je namenjen nastavnicima stručnih predmeta na području rada geodizije i građevinarstva, odnosno građevinskim inženjerima i arhitektama. Jedna od tema koja će zauzeti značajnu ulogu na seminaru je beton, ali će učesnici biti upoznati i sa novim eurokodovima čija se primena u građevinarstvu očekuje do kraja godine.

- "Mogu da kažem da su ovakvi seminari retkost za nastavnike stručnih predmeta u srenjim školama i zato je za nas dragocen i važan. Nastavnici stručnih predmeta upoznaće se sa primenom stručnih eurokodova u građevinarstvu jer imaju velike nedoumice oko standarda u građevinarstvu koji se primenjuju u ovoj oblasti.“ - izjavio je Iso Planić, direktor Politehničke škole.

- „Građevinski fakultet Subotica na inicijativu kolega iz Politehničke škole i kolega iz Zavoda za obrazovanje se odlučio da se aktivno uključi u organizaciju seminara i da pomogne u proširivanju znanja u oblasti betonske konstrukcije kod profesora srednjih građevinskih škola. Tu smo zapravo hteli da ukažemo na jednu vrlo važnu stvar koja nas kao zemlju čeka a to je usklađivanje sa Evropskim normama, odnosno u ovom slučaju sa eurokodovima koji su u našoj zemlji u završnoj fazi pripreme. To je jedna velika promena, jer mi smo u našoj zemlji u zadnjih 30 godina  radili po jednim pravilima i sada se  očekuje nagli prelazak na eurokodove koji imaju neke elemente koji su teški za razumevanja, pa je ovo sada krajnje vreme da mi počnemo sa proširivanjem znanja i da probamo da pomognemo nastavnicima u srednjih građevinskim školama da se bolje pripreme da brže usvojimo ta znanja.“ - izjavio je Danijel Kukaras, prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta Subotica.

Organizacija seminara i teme koje će biti aktuelizirane tokom predavanja, ocenjeni su kao odlični  od strane Zavoda za stručno obrazovanje koji podržava organizaciju seminara za stručno usavršavanje nastavnog kadra.

- „Obzirom da svi nastavnici imaju ovabezu da se stručno usavršavaju, uvek je bio problem stručnih tema, seminara koji su iz same struke. Nama su Građevinski fakultet i Politehnička škola izašli u susret i organizovali seminar na vrlo aktuelnu temu koja još nije stigla do stepena urgentnosti u našem građevinarstvu, u našim školama, da sada već krenemo sa tom pričom i da ih već moramo primenjivati.“ - rekao je Gojko Banović iz Zavoda za obrazovanje i vaspitanje.

Organizatori seminara svesni su značaja dodatnog obrazovanja građevinskih kadrova shodno uvođenjuj novih tehnologija, propisa i standarda. U planu je organizacija novih seminara kako bi sektor građevine u Srbiji bio spreman za prihvatanje promena na bolje.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3987
Povezane teme

politehnička srednja škola

iso planić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.