Komentara: 0
Pregleda: 4683

Dunkermotoren širi proizvodnju

27.04.2012. u 16:55h
Izvor: SuMedija
Slobodna zona Subotica investiraće tri miliona evra u izgradnju hale površine 5.000 kvadrata za potrebe nemačkog investitora Dunkermotoren. Danas su počeli radovi na gradnji koje izvodi subotička SMB gradnja, a prema planu hala će biti završena do 1. avgusta, za kada je zakazano novog pogona u Privrednoj zoni Mali Bajmok.
Dunkermotoren širi proizvodnju

Dunkermotoren je u Srbiji zvanično registrovan 2010. godine, a pre godinu dana je počela proizvodnja u manjoj hali Slobodne zone, gde je preseljena proizvodnja mikromotora iz nemačkog grada Bondorfa, gde je sedište Dunkermotorena.

Kako je istakao zastupnik Dunkermotorena u Srbiji Čaba Šel, nakon što su prošle godine počeli sa proizvodnjom mikromotora, sada zapošljavaju 60 radnika, od čeka je 20% visokoobrazovanih kadrova.

On je rekao da preduzeće ima i odeljenje razvoja, gde subotički inženjeri učestvuju i u projektovanju motora za matičnu kompaniju u Nemačkoj.

Uporedo sa izgradnjom nove hale, prema njegovim rečima, u Subotici stižu nove linije za proizvodnju reduktora i potpuno nove linije motora.

"U Srbiju smo stigli bojažljivo bez mnogo informacija o zemlji, a ova investicija pokazuje da su naša očekivanja opravdana. Ovde smo naišli na vredne i marljive radnike, spremne za dokazivanja i usavršavanje" - rekao je Šel i izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi na predusretljivosti i ohrabrenju da istraju u namerama.

Prema planu, u novoj hali očekuje se zapošljavanje oko 100 novih radnika.

Kako je istakao direktor Slobodne zone Subotica Sava Radak, izgradnjom hale dobijaju prvu halu u svom vlasništvu, a Dunkermotoren ulazi u drugu fazu svoje investicije u Subotici.

"Finansijer radova vrednih tri miliona evra je Slobodna zona Subotica, koja će u sklopu hale imati i svoje prostorije, a deo prostora će biti ustupljen i Upravi carina. Završetak hale, površine 5.000 kvadrata, i otvaranje planirano je za 01. avgust" - rekao je Radak.

Gradonačelnik Subotica Saša Vučinić izjavio je prilikom obilaska radova da se još jednom potvrdilo da postojanje slobodne zone predstavlja jednu od komparativnih prednosti investiranja u Suboticu.

On je izrazio zadovoljstvom da je Dunkermotoren nakon dve godine pokrenuo novi investicioni ciklus u Subotici.

"To govori da su potrebne dve godine da se firma ustali u novom okruženju, odabere i obuči radnike i plasira proizvod na tržište. Tek nakon toga sledi proširenje proizvodnje" - konstatovao je Vučinić.

"Dunkermotoren" je nemački lider u proizvodnji specijalne pogonske tehnike za različite namene, sa sedištem u Bondorfu, a očekuje se da će ove godine ostvariti prodaju od približno 155 miliona evra.

"Dunkermotoren" je i vodeći proizvođač specijalne pogonske tehnike za niz industrijskih uređaja.

Sem fabrike u Bondorfu, kompanija ima pogone u Kini i Subotici.

Uporedo sa gradnjom nove hale u Subotici, američki "Ametek", vodeći svetski proizvođač elektronskih instrumenata i elektromehaničkih uređaja, koji ostvaruje godišnju prodaju od 3,3 milijarde dolara, saopštio je da je preuzeo ovu nemačku kompaniju.

U Subotičkom ogranku ove kompanije potvrdili su informaciju i očekuju da će time dobiti šansu za razvoj tržišta i razvoj novih proizvoda.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4683
Povezane teme

slobodna zona subotica

fabrika Subotica

Dunkermotoren Subotica

slobodna zona mali bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.