Komentara: 52
Pregleda: 6324

DS: SVM i SNS kažnjavaju najsiromašnije

31.10.2014. u 15:11h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Informativnog centra Gradskog odbora Demokratske stranke prenosimo u celosti.
DS: SVM i SNS kažnjavaju najsiromašnije

Gradska vlast SVM-a, SNS-a i SPS-a, juče je ponosno objavila da je “Subotica prvi grad u Srbiji gde su potpisani ugovori o radnom angažovanju lica u stanju socijalne potrebe”.

Naglašeno je, takođe, da će “onima koji mogu, a ne budu želeli da rade, biti uskraćeno primanje socijalne pomoći”, odnosno najsiromašniji će ostati i bez poslednjih par hiljada dinara socijalne pomoći ukoliko ne pristanu na prinudni rad.

Upozoravamo gradsku vlast da je Uredba o radnoj aktivaciji kojom je ovakvo postupanje propisano-neustavna, protivzakonita i duboko neljudska:

  • Član 26. Ustava striktno zabranjuje prinudni rad: “Seksualno ili ekonomsko iskorišćavanje lica koje je u nepovoljnom položaju smatra se prinudnim radom”, kaže Ustav;
  • Zakon o radu propisuje minimalnu zaradu koja je, iako mizerna, višestruko veća od iznosa socijalne pomoći;
  • Uredba koja siromaštvo smatra porokom a prinudni rad smatra zasluženom kaznom za siromaštvo-duboko je neljudska i nemoralna.

Demokratska stranka će Ustavnom sudu podneti predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti ove uredbe. Takođe, potencijalne poslodavce upozoravamo da odgovorna lica koja angažuju lica u socijalnoj potrebi na ovaj način rizikuju da protiv njih budu podnete krivične prijave zbog krivičnih dela “prinude” i “zlostavljanja” iz člana 135. i 137. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kao i zbog kršenja člana 111. Zakona o radu, odnosno zbog neisplaćivanja minimalne zarade.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 52
Pregleda: 6324

Povezana vest

Povezane teme

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

socijalna pomoć

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.