Komentara: 62
Pregleda: 25616

DRI: Prekršajne prijave protiv 10 lica u Subotici

26.02.2013. u 17:38h
Državna revizorska institucija, nakon što je subjektima revizije dostavila izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2011. godinu, a u vezi sa izvršenjem Programa revizije za 2012. godinu, podnela je nadležnim sudovima 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a nadležnim tužilaštvima 28 prijava za privredni prestup. Takođe, Institucija je tužilaštvima podnela i 8 krivičnih prijava. Prijave su podnete protiv više od 300 odgovornih lica.
DRI: Prekršajne prijave protiv 10 lica u Subotici

Prijave na nivou Republike Srbije

U Sektoru za reviziju budžeta i budžetskih fondova Državna revizorska institucija je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih lica u ministarstvima, upravama, direkcijama i fondovima.

U Sektoru za reviziju budžeta lokalnih vlasti Državna revizorska institucija je podnela 100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava protiv 125 odgovornih lica u opštinama i gradovima.

U Sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja Državna revizorska institucija je podnela 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih lica u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama/domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku.

U Sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koje je osnovao ili ima učešće u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava Državna revizorska institucija je podnela osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za privredni prestup protiv 45 odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim društvima.

U Sektoru za reviziju Narodne banke Srbije u delu koji se odnosi na korišćenje javnih sredstava i na poslovanje sa državnim budžetom i drugih subjekata revizije Državna revizorska institucija je podnela dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i dve prijave za privredni prestup protiv osam odgovornih lica u agencijama.

Prekršajne prijave
Zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka podneti su zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, Zakona o državnom premeru i katastru, Uredbe o budžetskom računovodstvu, Uredbe o kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima.

Privredni prestupi
Prijave za privredne prestupe su podnete zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji, Zakona o privrednim društvima, Zakona o planiranju i izgradnji.

Krivične prijave
Krivične prijave podnete su zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa određenih aproprijacijama koje su im odobrene za određenu namenu u budžetskoj godini, što čini krivično delo prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Detaljnije informacije u vezi sa podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka, prijavama za privredni prestup i krivičnim prijavama su u nadležnosti sudova i tužilaštava.

Državna revizorska institucija je na nivou R Srbije podnela zahtev za pokretanje:

193 prekršajne prijave
28 prijave za privredni prestup
8 krivičnih prijava
Navedene prijave su podnete protiv više od 300 odgovornih lica.
Subotica je u izveštaju DRI obuhvaćena sa 10 prekršajnih prijava.
 

Prekršajne prijave protiv 10 lica u Subotici:


JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“, Subotica

Josip Kovač, direktor,
odgovorno lice u periodu od 01.01. 2011 do 31.12.2011. godine

Jugoslava Popić, pomoćnik direktora za ekonomske poslove,
odgovorno lice u periodu od 01.06.2011. do 31.12.2011. godine

Ivan Gašparić, predsednik popisne komisije ( za popis imovine za 2011. godinu)

Zdravko Kovačević, predsednik popisne komisije ( za popis imovine za 2011. godinu)


Grad Subotica

Saša Vučinić, gradonačelnik,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12.2011. godine

Marija Ušumović Davčić, načelnik Gradske uprave,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12.2011. godine


Republički fond za zdravstveno osiguranje -
Filijala Subotica i Apoteke / Domovi zdravlja

Olivera Radnić, direktor Filijale za Severnobački okrug,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine

Svetlana Stojkov, direktor Apoteke Subotica,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine

Janoš Ađanski, direktor DZ Bačka Topola,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine

Tibor Deak, direktor DZ Mali Iđoš,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine


Dodatak:
Dokument Državne revizorske institucije:
Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Subotice za 2011. godinu



Reakcije

Vučinić smatra da je ovim dokazano da nije bilo zloupotreba i krivičnih dela, dok lider subotičkih naprednjaka Ilija Maravić smatra da je ovim potvrđeno nezakonito poslovanje, ne želeći da komentariše izostanak krivičnih prijava. Protiv lica iz Subotice nisu podnete krivične prijave, a podneta je jedna prijava za privredni prestup i to protiv direktora privatnog preduzeća “Cim Gas”.

Nakon što je juče obelodanjeno da je protiv njega podneta prekršajna prijava na osnovu izveštaja revizora za 2011. godinu, gradonačelnik Subotice u 2011. godini Saša Vučinić ocenjuje da je ovim dokazano da su pitanju greške u proceduri, koje su činjene kako bi određeni problemi bili rešeni. Prema njegovom mišljenju, u pitanju su i sistemske greške, koje su po njemu evidentne i u mnogim drugim gradovima, za koje je podneto i mnogo više prijava. Vučinić smatra da su te greške posledica toga što zakonodavstvo ne prati potrebe svakodnevnog života.

Ilija Maravić, lider subotičkih naprednjaka, koji su bili najglasniji u zahtevu za utvrđivanjem odgovornosti po pitanju izveštaja revizora za 2011. godinu, upitan da prokomentariše mere revizora, rekao je da nije na naprednjacima da cene i sude o kvalitetu rada revizora i izostanku krivičnih prijava. On nakon ovih mera očekuje i reakciju tužilaštva.

Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 62
Pregleda: 25616

Povezane vesti

Povezane teme

Saša Vučinić

Grad Subotica

Josip Kovač Striko

Direkcija za izgradnju grada Subotice

marija ušumović davčik

izveštaj revizora

državna revizorska institucija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.