Komentara: 13
Pregleda: 8837

Dr Atila Čengeri: Bolnica dobija aparat za magnetnu rezonancu

10.03.2012. u 14:30h
Izvor: SuMedija
Dr Atila Čengeri: Bolnica dobija aparat za magnetnu rezonancu

Opšta bolnica u Subotici će biti druga zdravstvena ustanova u Vojvodini u državnoj svojini koja će imati aparat za magnetnu rezonancu. Pacijenti iz Subotice više neće morati putovati u kliničke centre, niti će morati sami plaćati preglede u ustanovama u privatnoj svojini.

U zdravstvenu službu Grada Subotice u protekle tri godine su uložena značajna sredstva, koja omogućuju stvaranje boljih uslova za pacijente i obezbeđenje bolje pristupačnosti zdravstvenim ustanovama. Ulaganjima su se poboljšali uslovi rada i zdravstvenog osoblja, jer lekari i medicinske sestre ne moraju više razmišljati o tome da li se pacijent može uputiti na dalje ispitivanje i lečenje, nego se mogu posvetiti svojoj profesiji sa ciljem da kvalitetnije leče pacijente.

Tokom tri predhodne godine, zahvaljujući podršci Sekretarijata za zdravstvo socijalnu politiku i demografiju AP Vojvodine, otvorene su ambulante opšte medicine u mesnim zajednicama Mali Bajmok i Zorka.

- Naročito sam zadovoljan izgradnjom ambulante u MZ Zorka jer se nalazi multifunkcionalnoj i savremenoj zgradi koja ima i apoteku i obdanište -kaže dr Atila Čengeri, pokrajinski sekretar za zdravstvo socijalnu politiku i demografiju. -Domu zdravlja Subotica smo pomogli i u nabavci jednog videokolposkopa najnovije generacije sa pripadajućom specijalnom stolicom na električni pogon za pregled pacijenata. Ovom investicijom smo značajno unapredili dijagnostiku raka grlića materice. Sličan savremeni aparat postoji samo u još jednoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji Vojvodine.

Najznačajnija sredstva, oko 50 miliona dinara namenjenih za nabavku savremenih dijagnostičkih aparata i aparata za lečenje pacijenata, uložena su u Opštu bolnicu. Instaliran je novi, savremeni CT uređaj sa kojim se osim standardnih pregleda može vršiti i dijagnostika obolenja krvnih sudova, kao i takozvana virtuelna kolonoskopija kojim se, u određenim slučajevima, može izbeći klasični pregled debelog creva sa endoskopskim instrumentom. Na RTG odeljenje je prošle godine instaliran novi mamograf koji ne koristiti filmove nego digitalizovanu sliku. Nabavljeno je i nekoliko aparata za ultrazvuk koji će poboljšati rad Odelenja za ginekologiju i akušerstvo i Urologije...

Na Odeljenju neurologije otvoren je i novi centar za moždani udar, a Sekretarijat za zdravstvo AP Vojvodine je obezbedio 10 miliona dinara za nabavku kreveta, monitora, infuzionih pumpi i aparata za ultrazvučnu dijagnostiku.

- U ovoj godini će se u potpunosti realizovati investicija koju planiramo unazad tri godine, a za koju sam se lično zalagao i smatrao je mojom najvećom misijom. Otvoriće se nova intenzivna jedinica i Postoperativna poluintezivna jedinica na drugom spratu bolnice. Naime, rekonstrukcijom Hitnog prijema Intezivna jedinica je preseljena na mesto Odeljenja hemodijalize gde, i pored savremene opreme, nisu bili idealni uslovi za lečenje najtežih pacijenata. Zahvaljujući angažovanju dr Olivera Dulića, ministra za ekologiju, prostorno planiraje i rudarstvo, obezbeđeno je 43 miliona dinara iz republičkih izvora za kompletnu rekonstrukciju levog krila drugog sprata bolnice. Grad Subotica je izdvojio 8 miliona dinara za dodatne građevinske radove, a pokrajinski sekretarijat je obezbedio 52 miliona dinara za nabavku najsavremenije opreme. Vrednost ukupne investicije je 103 miliona dinara. Intenzivna jedinica će biti opremljena najnovijom generacijom monitora, infuzionih pumpi, aparata za potporu disanja, a u okviru ovog projekta je nabavljen i aparat za anesteziju najnovije generacije za operacioni blok, tako da su se stekli uslovi za bezbedno izvođenje najsloženijih hirurških zahvata iz oblasti abdominalne, vaskularne, kao i neurohirurgije - priča dr Čengeri.

Najveći izazov u tehnološkom smislu će biti preseljenje i instaliranje aparata za magnetnu rezonancu snage 1,5 tesla sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici u zgradu bivšeg onkološkog dispanzera. Radi se o složenoj proceduri koja podrazumeva transport aparata, koji tokom premeštanja mora biti pod stalnim naponom, a mora se obratiti pažnja i na tečni helijum koji služi za hlađenje aparata.

- Pokrajinski sekretarijat će premeštaj i postavljanje aparata finansirati sa 20 miliona dinara. Predviđena je i rekonstrukcija prostorija zgrade u kojoj je bio onkološki dispsanzer i postavljanje Faradejevog kaveza za neutralizaciju magnetnog polja. Preseljenje zahteva i rekonstrukciju, odnosno instalirajne nove trafo stanice, kao i zamenu određenih visoko-naponskih vodova u bolnici što će elektro-energetski omogućiti postavljanje nove opreme i na rengen odeljenje — kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Dr Čengeri sa ponosom najavljuje i da će Opšta bolnica u Subotici biti druga zdravstvena ustanova u Vojvodini u državnoj svojini koja će imati aparat za magnetnu rezonancu. Pacijenti iz Subotice više neće morati putovati u kliničke centre, niti će morati sami plaćati preglede u ustanovama u privatnoj svojini.

- Uveren sam da će planirane investicije u savremenu laboratorijsku opremu i instrumente za endoskopsku hirurgiju za Odelenje ginekologije, kao i unapređenje dijagnostike na odeljenju patologije i nabavka opreme za angiografiju i kataterizaciju srca, stvoriti uslove da bolnica u Subotici bude od regionalnog značaja, a usluga pružena pacijentima na nivou klinika - zaključuje dr Atila Čengeri.

jedinica za moždani udar Subotica

Opšta bolnica Subotica - jedinica za moždani udar

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 2 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 8837
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

magnetna rezonanca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.