Komentara: 13
Pregleda: 14222

Donirana oprema za dijagnostiku Dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica

14.03.2015. u 15:59h
Izvor: Subotica.com
Danas je u sali za sastanke Opšte bolnice Subotica održana pres konferencija povodom uručivanja opreme projekta “Briga za decu” Rotari kluba Subotica u saradnji sa Rotari klubom Faenca i uopšte Rotari zajednicom u našem distriktu i Rotari Fondacijom kao globalnom međunarodnom organizacijom koja pomaže u ovakvim humanitarnim akcijama. Projekat je planiran u saradnji sa Opštom bolnicom Subotica.
Donirana oprema za dijagnostiku Dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica

“Oprema će podići nivo u sistemu zdravstvene zaštite. Ovaj projekat je započet u junu pre dve godine. Tu  bih posebno izdvojio angažman načelnika odeljenja gospođu Katju Pulevu koja je svojim nesebičnim angažmanom sa ljudima iz Rotarija uspela da ovaj važan projekat faktički osvoji u jednoj međunarodnoj konkurenciji. Oprema je jako potrebna najmlađim članovima, ne samo grada Subotice, nego i regije, severnog dela Vojvodine”, rekao je direktor Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin.

Projekat je predstavljen u septembru 2014. godine na „Multiklub“ radionici koju je gospodin Leonardo De Anđelis organizovao u saradnji sa Rotari klubom „Sava“ Beograd i drugim klubovima iz Srbije, Crne Gore i inostranstva. U konkurenciji 12 projekata odabran je jedan od najboljih i predložen za podršku Rotari Fondaciji. Od tada, pa do kraja prošle godine prikupljena su sredstva na račun Rotari kluba Faenca iz Italje koja je operativno sprovela finansijske poslove i poslove nabavke opreme koju smo predvideli. Oprema je isporučena početkom ove godine, a Opšta bolnica Subotica je izvršila neophodne poslove vezane za instalaciju i obuku, kao i procedure vezane za korišćenje opreme.

Donirana oprema za dijagnostiku Dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica

„Danas smo dobili najveću donaciju u istoriji Dečjeg odeljenja Subotičke bolnice. Da bi imali uspešnu pedijatriju, da bi imali zdravstvenu zaštitu i lečenje dece na evropskom nivou moramo da imamo, stručno osposobljen kadar, neophodnu opremu i ambijent u kojem dete boravi kada je bolesno.  Rotari klub Subotica sa svojim akcijama izuzetno je pomogao  da ambijent u kojem se leče i borave naša deca bude izuzetno prijatan”, rekla je načelnica službe za pedijatriju dr sci. med Katja Puleva.

Donirana oprema:

  • Kolor Dopler ultrazvuk sa pripadajućim sondama za dijagnostiku kod dece i adolescenata. Još samo tri ovakva aparata ima u Srbiji. Prvenstveno će se koristiti za ultrazvuk srca dece.
  • Spirometar za praćenje plućne funkcije dece. Uz spirometar je dobijen i specijalan aparat za praćenje prestanka disanja u toku sna kod deteta.  Taj aparat meri  puls, saturaciju, i može 60 časova da pravi neprekidni snimak, može se konstatovati koliko dugo traje prestanak disanja.
  • ECG monitor
  • Monitor životnih funkcija pacijenata. Prati disanje deteta, temperaturu, rad srca, rad pluća,  prati sve vitalne znake deteta. Očekuje se još jedan takav monitor kao donacija firme Philips.

Donirana oprema za dijagnostiku Dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica

Prisutnima se obratio i predsednik Rotari kluba Subotica gospodin  Relja Burzan koji je održao kratku prezentaciju o projektu. Ukupan budžet projekta  je 66 276 dolara.  Pre ove donacije opreme, opremljena je igraonica za hospitalizovanu decu, doniran je jedan inkubator i rekonstruisana su četiri kupatila.

Leonardo De Anđelis iz Rotari kluba Ravena je danas na svečanom ručku proglašen za počasnog člana Rotari kluba Subotica.

„Tri stipendije i četiri humanitarna projekta među kojima je i donacija opreme vašoj bolnici, to je razlog zbog kojeg se ovde danas sastajemo. Ukupna vrednost ovih projekata iznosi nešto manje od pola miliona dolara. Zajeno smo okupili mnogo Rotarijanaca, iz Beograda,Ohrida, Subotice, Švedske, Italije... Uručićemo 15 PHF priznanja koje Faenca ustupa Subotici da uruči Rotarijancima i prijateljima koji su vredno radili na implementaciji projekta za Subotičku bolnicu. Iako je istinsko priznanje osmeh na licima dece kojima pomažemo da očuvaju svoje zdravlje, unaprede svoje obrazovanje, ukratko kojima pružamo mogućnost za bolji život“, obratio se prisutnima gospodin Leonardo De Anđelis iz Rotari kluba Ravena.

Poslednji put nova medicinska oprema za dijagnostiku na dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica kupovana je 1972. godine.

Izvor: Subotica.com
Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici Donacija rotarijanaca subotičkoj bolnici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 14222
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

rotary klub

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.