Komentara: 62
Pregleda: 15294

Donešena odluka u vraćanju spomenika Svetog Trojstva u centar grada

23.09.2014. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
Gradsko veće Grada Subotice na danas održanoj sednici donelo je odluku o restauraciji i premeštanju spomenika - skulpture Sveto Trojstvo koji se trenutno nalazi na trgu između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije. Restauracija i premeštanje biće finansirano iz budžeta lokalne samouprave i delom iz donacija.
Donešena odluka u vraćanju spomenika Svetog Trojstva u centar grada

Spomenik - skulptura Sveto Trojstvokoji se nalazi na trgu između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije biće uskoro premešten na prvobitnu lokaciju na kojem je bio postavljen 1815. godine, stoji u odluci Gradskog veća.

U obrazloženju odluke stoji da je Komisija za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriji Grada Subotice na sednici održanoj 18. septembra 2013. godine donela zaključak kojim je prihvatila predlog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine za restauraciju skulpture Svetog Trojstva i njenog vraćanja na prvobitnu lokaciju.

Skulptura Sveto Trojstvo je u Subotici postavljena 20. avgusta 1815. godine na tadašnjem glavnom pijačnom trgu, a postavili su je građani u znak zahvalnosti. Delo je somborskog majstora Karla Salcera.

Donešena odluka u vraćanju spomenika Svetog Trojstva u centar grada

Njeno prisustvo u centru grada simbolizuje zajedničke uspehe i jedinstvo građana ovog grada. Spomenik je izveden u obliku postolja u tri nivoa, na prednjoj strani je postavljena ploča sa natpisom, a na postolju se nalaze figure svetaca. Središnja figura simbolizuje Bezgrešno začeće, koja stoji između dva anđela, a u pozadini se pojavljuje lik svetog Mateja. Na vrhu stuba nalazi se skulptura Svetog Trojstva, sa krstom i zracima izrađenim od metala.

Godine 1964. spomenik je premešten na trg između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije.

Donešena odluka u vraćanju spomenika Svetog Trojstva u centar grada

Predloženo je da se spomenik vrati na prvobitnu lokaciju, a s obzirom da je stanje skulpture takvo da je neophodna kompletna restauracija iste, predlaže se da se prethodno izvrši njena restauracija, odnosno, ukoliko restauracija nije moguća, da se izradi novi spomenik, identičan sa originalom

O sprovođenju ove odluke staraće se JP „Direkcija za izgradnju Grada Subotice“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 62
Pregleda: 15294

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

spomenik svetog trojstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.