Komentara: 4
Pregleda: 6821

Domaća hrana sve popularnija

30.10.2014. u 16:49h
Izvor: RTV City
Kada se govori o domaćoj hrani i hrani organskog porekla malo je mesta u Subotici gde građani mogu da nabave ove proizvode. Zbog brojnih prednosti ona postaje trend u svetu. Ipak, iako kao regija koja ima sve predispozicije za uspešno bavljenje organskom i proizvodnjom domaćih proizvoda, u odnosu na konvencijalnu proizvodnju zastupljenost ove proizvodnje je neuporedivo manja, samim tim i ponuda proizvoda.
Domaća hrana sve popularnija

Interesovanje Subotičana za domaću hranu od sirovina regionalnog porekla spravljenoj prema domaćim recepturama, bez aditiva i veštačkih dodataka svakodnevno raste. Do nedavno mogli su da ih nabave samo po raznim manifestacijama ili direktno od proizvođača.

Od skora ovi proizvodi, kao i artikli koji su deklarisani kao organski, dostupni su svakodnevno i mogu se pronaći u jednom od specijalizovanih lokala.

Dućan domaće hrane otvoren je kao odgovor na povećanje tražnje za proizvodima ove vrste, a potrebu prepoznalo je Udruženje Ukusi tradicije u saradnji sa firmom Frins d.o.o.

Pre oko tri meseca Dućan je počeo sa radom, i prema rečima vlasnika, naišao je na dobar prijem kod građana. Iz dana u dan, kako raste ponuda namirnica, tako je interesovanje kupaca sve veće. Svaki od proizvoda ima svog kupca, a trenutno, najinteresantiji su im visoko kvaliteni suhomesnati proizvodi i sirevi, a apsolutni hit su domaći čvarci. U periodu kada se priprema zimnica raste i prodaja kompota, ukiseljenog povrća i ajvara.

Domaća hrana sve popularnija

Ovim modelom prodavnica je podstakla jačanje malih poljoprivrednih gazdinstva, a ideja je da se otvori još nekoliko lokala u većim gradovima Srbije i vremenom svi proizvodi prodaju pod sertifikovanim brendom Ukusi tradicije.

Proizvodnja domaće hrane u jednom delu je skuplja od industrijskih proizvoda, ali razlike u kvalitetu ove dve vrste proizvodnje su neuporedive. Navodi se primer u proizvodnji sireva, gde veliki proizvođači vrlo često koriste veliki procenat drugih vrsta masnoća kako bi napravile gotov proizvod i pojeftinile proizvodnju, dok je domaća proizvodnja jasno deklarisana i kao takva ima kupca koji prepoznaju razliku u kvalitetu.

Domaća hrana sve popularnija

Kaše od šipka i drena u dućanu „Ukusi tradicije“

Za one koji vole da ono što će jesti tokom zime pripreme sami u domaćinstvu, novost je da se od prošle nedelje u Subotici mogu nabaviti kaša od šipka i drena za lako i brzo kuvanje džema. Kaše su pakovane u ambalaži od 5 litara i pripremljene su tako da domaćicama olakšaju posao.

Domaća hrana sve popularnija

- I šipak i dren su poznati u narodu kao plodovi koji imaju niz lekovitih svojstava – kaže Suzana Veljović, vlasnica zanatske radnje Natural Food iz Blaca. – Kaše smo pripremili tako da domaćice dobiju kvalitetnu sirovinu od koje će, svaka po svojoj recepturi, lako i brzo pripremiti džem.

Proizvodi Natural Food-a iz Blaca su već godinama poznati Subotičanima jer ova zanatska radnja redovno učestvuje na subotičkim vašarima i manifestacijama, kao što su Sajam domaće hrane „Ukusi tradicije“, Interetnofest“, Winter Fest“ i druge.

Kaše se sda mogu kupiti u nedvano otvorenom dućanu „Ukusi tradicije“ na uglu ulica Matije Gupca i Petra Drapšina.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 6821
Povezane teme

savo duvnjak

organska hrana

dućan domaće hrane

ukusi tradicije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.