Komentara: 92
Pregleda: 17798

Doktorka išamarala dete koje nije htelo da da krv?!

25.05.2012. u 22:38h
Izvor: Telegraf
Majka maloletne N. L. (11) iz Subotice optužuje doktorku da je izudarala njeno dete u pokušaju da joj uzme krv, a nju izbacila iz ordinacije. S druge strane, doktorka tvrdi da je sve izmišljotina i da je dete bilo histerično
Doktorka išamarala dete koje nije htelo da da krv?!

Maloletna N. L. (11) iz Subotice pretrpela je, prema rečima njene majke, šamaranje od doktorke Katje Puleve u subotičkom Domu zdravlja! Ova doktorka, koja je inače i načelnica odeljenja dečije pedijatrije u Domu zdravlja u Subotici, navodno je šamarima pokušala da smiri dete koje nije htelo da dozvoli da mu sestra uzme krv za analizu.

Majka devojčice, Nela Lazić, kaže za Telegraf da je njeno dete još uvek u šoku i strahu nakon susreta sa doktorkom. Kada je u ponedeljak popodne njenoj ćerki pozlilo, ona ju je odnela u dispanzer, odakle su upućene u Hitnu pomoć. Iz Hitne pomoći majka i ćerka su pebačene u Dom zdravlja, gde je te večeri bila dežurna upravo doktorka Puleva.

- Pitala je moje dete šta je muči, da li je redovno jela… i pošto nije znala šta bi moglo da bude, odlučila je da joj uzme krv iz prsta. Međutim, moje dete je, pošto je astmatičar, toliko puta davalo krv da ima fobiju od toga. Nije htela da otvori šaku da bi joj uzeli krv – objašnjava Nela Lazić za naš portal.

Kako ona kaže, doktorka joj se onda obratila vrlo neljubaznim tonom i praktično je izbacila iz ordinacije.

- Ja u čekaonici čujem dete kako zapomaže: “Pustite mamu unutra i daću vam krv, molim vas, molim vas”! Strašno je bilo. Pokušala sam da uđem, ali je sestra nogom držala vrata – nastavlja priču majka maloletne N.L.

Ona ni nakon drugog puta nije uspela da uđe u ordinaciju.

- Onda je počelo da dopire: “Mama, udara me, udara me”! Dete jauče, a ja ne mogu da uđem da joj pomognem – kaže Nela.

Kada je konačno uspela da uđe u ordinaciju, zatekla je stravičnu sliku. Uplakana devojčica, sa podlivima na obrazima i na čelu, potrčala joj je u zagrljaj i požalila joj se da ju je doktorka Puleva udarala.

- Doktorka se unela mom detetu u lice i rekla: “I jesam te udarila, i hoćeš li opet da te uradim?” - prepričava zgranuta majka scenu koja se odigrala pred njenim očima.

Doktorka išamarala dete koje nije htelo da da krv?!

NADLEŽNE SLUŽBE ĆUTE 

Nela Lazić kaže da je odmah otišla u policiju, odakle su je vratili nazad u Hitnu pomoć, gde je trebalo da napišu izveštaj o incidentu.

- Kad smo se vratile, oni su uzeli izjavu mog deteta, ali u izveštaju nisu napisali da ju je šamarala doktorka Puleva. Umesto toga, piše da ju je udarila “poznata osoba” – kaže gospođa Lazić.

Ona dodaje da su joj u policiji još rekli da nemaju elementarnih dokaza za tužbu, već da je Nela tuži privatno. Dan nakon incidenta, majka je otišla kod direktora Doma zdravlja u Subotici Gorana Bićanina, gde ju je, kako kaže, sačekao novi šok.

- Rekao mi je da mi zbog jednog šamara ne mogu da dobijem odštetu, već da ću se samo vući po sudovima i davati novac advokatu bez potrebe. To je bilo malo, pa mi je rekao: “Neki ljudi se posvađaju, pa se pomire, neki se razvedu, pa se pomire”. Ne znam šta je to trebalo da znači – priča majka devojčice za naš portal.

Prema Kodeksu profesionalne etike lekarske komore, u delu koji se tiče posebne brige o deci, u članu 46, lekar pedijatar, lekar druge specijalnosti ili opšte prakse pregledaju malo, predškolsko i školsko dete u prisustvu roditelja, rodbine, staratelja, vaspitača ili školskog nastavnika.

 

DOKTORKA: IZLOŽENA SAM LINČU

Doktorka Puleva, međutim, za Telegraf.rs poriče da je išamarala devojčicu i kaže da je iznenađena reakcijom majke za koju tvrdi da je bila izuzetno kooperativna tokom pregleda.

- Sve je bilo potpuno mirno dok sestra nije uzela „Aku ček“ aparat(aparat za merenje šećera u krvi, prim. ur.), kada je devojčica postala histerična i agresivna. Imam iskustva, radim već 30 godina, pokušala sam da je smirim i obećala da je neće ništa boleti. Međutim, pre nego što sam završila rečenicu, bila sam na odstojanju metar od nje, devojčica me je šutnula u levi obraz, a kada je zamahnula drugom nogom da me ponovo šutne, sestra je uhvatila za nogu i zadržala. Potom je sestru išutirala po grudima – objašnjava doktorka i dodaje da je majka bila prisutna i kooperativna.

- Majka je prišla devojčici s leđa i uhvatila ju je za obraze i vikala „smiri se“. Dete je bilo toliko glasno i histerično da je dotrčala i sestra sa hirurgije da pomogne – dodaje doktorka i kaže da je u nekom trenutku sestra zamolila majku najnormalnijim tonom da izađe, jer će se dete možda primiriti, što je ona prihvatila bez prigovora.
Situacija se ni tada nije promenila, a devojčica je počela da psuje doktorku i sestre.

- J…te se, ne možete mi ništa, urlala je a majci vikala: „Vrati se ili ću otići kod oca“. Tačno je da sam joj u jednom trenutku rekla: „Smiri se ili ću ti udariti šamar“. Uspele smo da joj izvadimo krv nekako, cela intervencija je kratko trajala, jer je aparat takav da je dovoljno da ga bukvalno prislonite ne prst, a potom je majka ušla ponovo. Tada sam i majci rekla: „Gospođo, da je ovo moje dete, sad bih joj udarila šamar“. Zbog svega majka joj je rekla: „Sram da te bude. Ako se odmah ne izviniš doktorki, ideš kući peške“ – prepričava dr Puleva.

Ona kaže da je bila iznenađena kada su se 30 minuta kasnije u bolnici pojavila dva policajca. Dr Puleva kaže da je ona postala žrtva.

- Umesto da se obrati kome treba i podnese prijavu, majka je pisala svašta po Fejsbuku zbog čega sam izložena linču. Tamo pominju da će mi odseći ruke, dići u vazduh i ko zna šta – zaključila je doktorka.

(M. S.)

Izvor: Telegraf
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 92
Pregleda: 17798
Povezane teme

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.