Komentara: 56
Pregleda: 5590

Dodeljeno 33,8 miliona za sportske programe

10.02.2016. u 11:46h
Izvor: Subotica.com
Lokalna samouprava donela je Odluku o raspodeli sredstava iz gradskog budžeta za finansiranje ili sufinansiranje potreba i interesa građana u oblasti sporta za 2016. godinu. Ove godine je u budžetu za ove potrebe odobreno 33,8 miliona dinara, što je za oko 4,8 miliona dinara manje u odnosu na prethodnu godinu.
Dodeljeno 33,8 miliona za sportske programe

Što se tiče pojedinačnih davanja, ona su praktično prekopirana iz prošle godine, barem u gornjem delu tabele, s tim da su iznosi za ovu proporcionalno umanjeni shodno ukupnom budžetu za realizaciju programa. Ono što upada na prvi pogled je da ove godine na spisku nema petostrukih šampiona Srbije, osvajača nacionalnog Kupa i redovnih učesnika elitnog evropskog takmičenja - Ženskog fudbalskog kluba "Spartak".

Kolektiv koji je svojim rezultatima bez sumnje zaslužio pažnju gradskih vlasti kako stvari stoje ove godine ostaće bez finansiranja iz gradske kase, što će sigurno dodatno zakomplikovati ionako teško finansijsko stanje, koje se još uvek ne odražava na rezultate.

Još jedan od kolektiva koji je u ovoj raspodeli "zaboravljen" je i Vaterpolo klub "Spartak-Prozivka", i to drugu godinu za redom. U pitanju je ekipa koja iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate, pre svega u mlađim kategorijama, u kojoj treniraju subotička deca i vode je stručni subotički treneri.

Među TOP10 klubova nalaze se ženski odbojkaški i muški fudbalski klub sa po 3,4 miliona, rukometni klub je dobio 3 miliona, muški košarkaški 2,6 miliona, muški odbojkaški 2,5 miliona, rvački 2 miliona, ženski rukometni klub "Radnički" iz Bajmoka i ženski košarkaški klub "Spartak" dobili su po 1,5 milion, Gradski fudbalski savez je ove godine dobio nešto malo manje od 1,2 miliona, dok je Klub dizača tegova "Spartak" dobio 900.000 dinara.

Prvih 10 "dobitnika", od kojih je 9 sportskih kolektiva i 1 lokalni fudbalski Savez, podeliće ukupno 22 miliona, ostalih 40 sportskih kolektiva i drugih sportskih udruženja podeliće nešto manje od 12 miliona dinara.

Predsednik komisije koja je dala predlog je Vjekoslav Ostrogonac, njegov zamenik Duško Stipanović, dok su članovi komisije bili Sreten Damjanović, Đula Ladocki i Atila Kikić. Odluku na predlog komisije je potpisao gradonačelnik Jene Maglai.

Za sada nije poznatno da li se komisija vodila pravilnikom ili "na osećaj", ali neobjavljivanje rezultata bodovanja i u svakom slučaju mnogo više transparentnosti kod donošenja odluke budi minimalno sumnju u pravičnu raspodelu.

Ostaje i da se (eventualno) objasni zašto među dobitnicima sredstava ove godine nije i ŽFK "Spartak", za kojeg je pre nepuna dva meseca član Gradskog veća Vjekoslav Ostrogonac izneo tvrdnju da je nenamenski trošio sredstva, da bi ga dan kasnije predsednik ŽFK Zoran Arsić demantovao ističući da je osporeno bilo kakvo nenamensko trošenje i da se protiv Kluba ne vodi nijedan postupak pred bilo kojim pravosudnim organom, a u vezi sa materijalno – finansijskim poslovanjem kluba.

Dodeljeno 33,8 miliona za sportske programe

foto: ŽFK "Spartak"

Sportska javnost još uvek se seća žustre polemike i sumnjivih odluka koje do današnjeg dana nisu rastumačene, a tiču se odluka (praktično iste kao i u ovom slučaju) komisije u tradicionalnom izboru Sportiste godine. To je bio samo povod za otvoreni rat saopštenjima (predstavnika Grada i "oštećenog" kluba), a nema sumnje da će on biti nastavljen posle ove Odluke o raspodeli.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 56
Pregleda: 5590
Povezane teme

gradski budžet

finansiranje u oblasti sporta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.