Komentara: 1
Pregleda: 2542

Delegacija češkog grada Olomouca u poseti Subotici

06.05.2015. u 15:00h
Izvor: subotica.rs
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je u Gradskoj kući delegaciju grada Olomouca iz Republike Češke na čelu sa gradonačelnikom Antoninom Stanekom, koja se nalazi u dvodnevnoj poseti našem gradu. Razgovaralo se o intenziviranju saradnje između Subotice i Olomouca, posebno u oblastima ekonomije i energetske efikasnosti.
Delegacija češkog grada Olomouca u poseti Subotici

Uz podsećanje da su Subotica i Olomouc pobratimljeni 1996. godine, gradonačelnik Maglai je, na pres-konferenciji upriličenoj povodom ove posete, istakao da je tokom susreta ocenjeno da je u obostranom interesu da se saradnja između ova dva grada ponovo podigne na visoki nivo.

- Smatram da imamo brojne mogućnosti za saradnju, posebno u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, a Subotica ima i solidno razvijenu mašinsku industriju. Za naš grad bi veoma važno bilo da preuzme znanja i iskustva koja je Olomouc imao u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i tehnologogije koje je primenjivao u razvoju infrastrukture i u oblasti energetske efikasnosti – naglasio je gradonačelnik Maglai.

On je dodao da će se ubuduće intenzivirati i saradnja sa bratskim gradom Segedinom i da bi uskoro trebalo da se usvoji i odluka o bratskoj saradnji sa beloruskim gradom Brestom što će, kako je rekao, doprineti i povećanju razvojnih kapaciteta Subotice.

Delegacija češkog grada Olomouca u poseti Subotici

Antonin Stanek je kazao da bi osim saradnje u oblastima energetske efikasnosti i ekonomije, koja bi se pre svega odnosila na razmenu privrednika iz ova dva grada, saradnja sa Suboticom mogla da se odvija i u brojnim drugim sferama.

- Privrednici iz Olomouca već su pozvani na ovogodišnji Međunarodni i regionalni sajam u Subotici. Razgovarali smo i o javnom prevozu, turističkim potencijalima, kulturnim projektima, pre svega razmeni pozorišnih ansambala, umetnika i muzičara, kao i o razmeni studenata pedagoških fakulteta i srednjoškolaca tehničke i građevinarske struke iz Olomouca i Subotice – istakao je Antonin Stanek.

U okviru dvodnevne posete našem gradu, delegacija Olomouca, u kojoj je bio i zamenik gradonačelnika Pavel Urbašek, obišla je i Slobodnu zonu Subotica, Palić i Gradski muzej.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2542
Povezane teme

Grad Subotica

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.