Komentara: 19
Pregleda: 10758

Dele se besplatne kante za otpad

31.01.2015. u 03:41h
Izvor: Magyar Szó
U proteklih nekoliko godina, JKP „Čistoća i zelenilo” je u 13 mesnih zajednica podelilo besplatne kante za otpad. I ove godine će se nastaviti ova akcija; na redu je Palić. Direktor preduzeća, Slobodan Milošev, je izjavio da su prošle godine kante podeljene u šest mesnih zajednica.
Dele se besplatne kante za otpad

„Lokalna samouprava je u budžetu za ovu godinu, za taj cilj, odvojila sredstva, koliko je meni poznato, u vrednosti od pet miliona dinara. Pored toga će i preduzeće u svom godišnjem finansijskom planu predvideti određena sredstva za taj cilj”, izjavio je.

Odnošenje otpada je do sada bilo uređeno samo na teritoriji grada, dok su građani u prigradskim naseljima otpad ostavljali u žutim najlonskim džakovima. Na taj način nisu morali plaćati za odnošenje smeća, ali su džakove morali kupovati od svojih sredstava, odnosno džakove su morali ostavljati ispred svojih kuća. Međutim mnogima je jednostavnije negde baciti smeće nego kupovati džakove. To se vidi u kelebijskoj šumi gde je stvarno puno smeća i mnoštvo ilegalnih deponija.

„Ove godine želimo da se promeni gradska odluka koja se odnosi na odnošenje otpada i da se i u progradskim naseljima počne sa redovnim odnošenjem smeća, na način kako to činimo na teritoriji grada. Iz budžeta nam je odobreno 12 miliona dinara da kupimo dva polovna kamiona sa kojima ovaj posao možemo obavljati”, izjavio je direktor.

Centar za selekciju je i dalje u funkciji, iako radi sa smanjenim kapacitetom, jer je deo centra zatvoren. Nastavlja se sa selekcijom raznog otpada, a približava se i završetak projekta centra za selekciju, koji obuhvata novu liniju za selekciju i koji omogućava razdvajanje šest raznih vrsta otpada. Projekat, pored toga, sadrži i izgradnju novog objekta, a i nabavku opreme.

„Realizacija projekta bi koštala 100 miliona dinara, a preduzeće iz svojih sredstava ne može toliku sumu da izdvoji. Računamo na pomoć grada, pokrajine i, ali i republike. Svakako vredi investirati u ovaj posao, jer se radi o veoma isplativoj delatnosti. Poslali smo molbu nadležnima da odrede tačke gde možemo postaviti eko-kontejnere u kojima možemo selektivno skupljati plastiku, papir i staklo. Bili bi to savremeni kontejneri iz kojih se otpad ne može vaditi. Želimo i da ovi kontejneri budu pod kontrolom, to jest, da se ne stvara smeće oko njih. Paralelno sa tim želimo i kod zgrada postaviti ovakve kontejnere da bi i građani u stambenim zgradama mogli selektivno skupljati smeće, koje bismo potom preuzeli od njih i platili za to.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 10758
Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

slobodan milošev

kante za smeće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.